2682482290 441dcec998 c

Alarmfase rood: Europese batterij-industrie staat op het punt te struikelen in race met VS en China

Economiesep 07 2023, 14:00
Vandaag zijn er verontrustende signalen uit het hart van onze Europese industriële sector. Grote spelers binnen de Europese batterij-industrie, waaronder gevestigde namen als Solvay, Umicore en Nyrstar, slaan de handen ineen en sturen een brandbrief met een urgente boodschap. Als er niet spoedig substantiële financiële steun komt, dreigt Europa de technologische race met giganten zoals China en de Verenigde Staten te verliezen schrijft de Tijd. Een scenario dat ronduit onacceptabel en gevaarlijk is voor onze positie in de wereldeconomie.
Hoewel er reeds miljardensubsidies zijn toegezegd voor de ontwikkeling van de batterij-industrie, lijkt dit, ironisch genoeg, een druppel op een gloeiende plaat. De urgentie voor extra fondsen is zo nijpend dat de grote Europese batterijconcerns in hun brief rechtstreeks een appèl doen aan Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie. De timing is cruciaal, gezien de aankomende beleidsverklaring en de onderhandelingen over de meerjarenbegroting.
De onderliggende boodschap is duidelijk: zonder verdere investeringen en steun dreigt de Europese sector te worden overrompeld door de onstuitbare kracht van Chinese en Amerikaanse concurrenten. We staan aan de vooravond van een technologische revolutie, en de vraag is niet óf batterijtechnologie de toekomst wordt, maar wíe deze toekomst domineert. Willen we echt toestaan dat Europa slechts toeschouwer wordt in dit belangrijke technologische tijdperk?
Opvallend is de expliciete roep om een specifiek Europees aangestuurd fonds dat rechtstreeks bedrijven subsidieert. Dit zou voorkomen dat EU-lidstaten tegen elkaar opbieden, zoals nu dreigt bij de keuze van Umicore voor de locatie van zijn batterijrecyclagefabriek. Hiermee wordt ook een ander vraagstuk aangesneden: hoe kan Europa, met haar ambitieuze doelstellingen voor een groenere toekomst, de traditionele benzineauto verbannen zonder een werkend alternatief klaar te hebben staan?
Het is wellicht het perfecte moment om onszelf af te vragen of onze huidige strategie wel prudent is. Is het niet wijzer om eerst de nieuwe technologieën volledig operationeel te hebben voordat we de oude methoden volledig de rug toekeren? Is het niet roekeloos om de technologische gok zomaar te nemen zonder een solide plan B?
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Dit alarm van de batterij-industrie moet niet worden genegeerd. Het is een wake-up call voor beleidsmakers en investeerders. Als Europa haar technologische en industriële leiderschap wil behouden en een sleutelrol wil spelen in de groene revolutie, is er geen tijd te verliezen. De klok tikt, en de wereld wacht niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten