winkelstraat in hoog catharijne

Consumentenvertrouwen blijft ongewijzigd negatief: Zorgen voor economie houden aan

Economiejul 20 2023, 17:00
In juli 2023 heeft het consumentenvertrouwen opnieuw geen verbetering laten zien, zo meldt het CBS. Met een stand van -39 blijft de stemming onder consumenten onverminderd somber, net zoals in juni. Zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid bleven onveranderd. Dit nieuws is zorgwekkend, aangezien consumenten al vier jaar op rij in een negatieve spiraal verkeren.
Het feit dat het consumentenvertrouwen nu al vier jaar onafgebroken negatief is, is een duidelijk signaal dat er diepere problemen spelen in onze economie. Het is niet zomaar een tijdelijke dip, maar een aanhoudende trend die niet te negeren valt. Met een score van -39 ligt het consumentenvertrouwen ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-10). Dit wijst erop dat er structurele problemen zijn die het vertrouwen van de consumenten ondermijnen.
Het consumentenvertrouwen is een belangrijke graadmeter voor de economische gezondheid van een land. Als consumenten weinig vertrouwen hebben in de economie, zijn ze geneigd om minder te besteden en hun geld op zak te houden. Dit kan leiden tot een afname in consumptie, wat weer gevolgen heeft voor bedrijven en de werkgelegenheid. Een negatief consumentenvertrouwen kan dus een domino-effect hebben op de economie.
Het is dan ook verontrustend dat het vertrouwen op dit lage niveau blijft hangen. De onzekerheid over de economie en de gevolgen van de aanhoudende pandemie lijken de consumenten parten te spelen. Daarnaast kunnen ook andere factoren, zoals stijgende kosten van levensonderhoud en onzekerheid over de toekomst, een rol spelen in het negatieve sentiment.
Het CBS geeft aan dat het vertrouwen in januari 2000 een hoogtepunt bereikte met een score van 36, terwijl het in september en oktober 2022 een dieptepunt bereikte met -59. Deze extreme uitschieters benadrukken de volatiliteit van het consumentenvertrouwen en tonen aan dat het onderhevig is aan allerlei invloeden, zowel positief als negatief.
Om het tij te keren en het vertrouwen van de consumenten te herstellen, is het essentieel dat er actie wordt ondernomen. De overheid en het bedrijfsleven moeten samenwerken om het economische klimaat te verbeteren en consumenten weer perspectief te bieden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het stimuleren van investeringen, het creëren van banen en het bieden van financiële zekerheid aan burgers.
Daarnaast is transparante communicatie over de economische ontwikkelingen van groot belang. Het is cruciaal dat consumenten goed geïnformeerd worden over de stand van zaken en de plannen voor de toekomst. Het vertrouwen kan pas hersteld worden als er duidelijkheid en stabiliteit geboden wordt.
Steun DDS op BackMe en help DDS door te gaan met deze strijd - en er zelf een schepje bovenop te doen. Laat je emailadres achter bij je donatie en je krijgt ook, hop, gratis en voor niets onze dagelijks SubStack-column in je inbox (soms zelfs twee of drie per dag).
Al met al is het duidelijk dat het consumentenvertrouwen een urgent probleem is dat niet genegeerd kan worden. Het is tijd voor concrete maatregelen en samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven om het vertrouwen van consumenten te herstellen en onze economie weer op de rails te krijgen. Laten we hopen dat er snel een positieve verandering komt, zodat de consumenten weer met vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten