portraitfactorynl de dagelijkse standaard 132

De huren gaan omhoog: maximaal 5,8%

Economiedec 23 2023, 12:30
Laat ik beginnen met het 'goede' nieuws, voor zover we daarvan kunnen spreken in de huidige economische klimaat: de maximale huurstijging voor sociale huurwoningen is vastgesteld op 5,8% voor volgend jaar. Op het eerste gezicht lijkt dit een meevaller, zeker in vergelijking met de angstaanjagende inflatiecijfers die we tegenwoordig zien. Maar laten we niet te vroeg juichen.
Deze 5,8% huurverhoging houdt gelijke tred met de loonstijgingen* – althans, voor diegenen die het geluk hebben om überhaupt een loonstrookje te ontvangen in plaats van een uitkeringsformulier. Het is een bittere realiteit dat niet iedereen in een sociale huurwoning de luxe heeft van een baan. De vraag rijst dus: kunnen deze mensen deze verhoging wel aan?
Dan hebben we nog de 'beperkingen' voor huurprijzen in de vrije sector. Tot 1 mei 2024 mogen deze met 5,5 procent stijgen. Een schijnbaar genereus gebaar van de overheid, maar laten we wel wezen: dit is slechts een tijdelijke maatregel. Minister De Jonge werkt aan een nieuwe wet om de huurders 'te beschermen' na deze periode. Beschermen? Of ketenen aan een verstikkend overheidsbeleid?
Laten we duidelijk zijn: huiseigenaren zijn geen filantropen. Zij willen winst maken op hun investeringen. Door hen te dwingen zich te conformeren aan prijslimieten, verstikt de overheid het enthousiasme om te investeren in nieuwe woningen. Dit is geen oplossing voor de wooncrisis, dit is een recept voor stagnatie.
De oplossing? Simpel. Laat de vrije markt haar werk doen. Geef verhuurders de vrijheid hun eigen prijzen te bepalen. Dit stimuleert investeringen en leidt tot meer woningaanbod. Alleen dan kunnen we de echte problemen in onze verstikte woningmarkt aanpakken. Wanneer gaat de overheid eindelijk inzien dat regulering niet de oplossing is, maar het probleem?
* Daarbij moet gezegd worden dat dit de maximale stijging is, maar dat de corporaties niet alle huren daadwerkelijk met dat percentage mogen verhogen. Gemiddeld moeten ze er 0,5% onder zitten. Dus dan kom je gemiddeld uit op een stijging van 5,3%.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten