Diervriendelijke oplossingen om van je ongedierte af te komen

Diervriendelijke oplossingen om van je ongedierte af te komen

Bedrijfspanden zijn een paradijs voor ongedierte. Ze hebben er alle ruimte van de wereld en worden in de avond en nacht vrijwel nooit gestoord. Voor sommige ondernemers is het iedere ochtend weer een (onaangename) verrassing hoe het bedrijfspand eruitziet. En in al je frustratie wil je het liefst de zwaarste middelen inzetten. Er zijn echter ook meer dan genoeg diervriendelijke oplossingen om van ongedierte af te komen. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.

Vogelpinnen

Bij ongedierte denk je misschien direct aan muizen of ratten, maar ook vogels richten allerlei schade aan. Zo kunnen ze je hele wagenpark van een laag vogelpoep voorzien. Ook nestelen ze zich in dakgoten, tussen dakpannen en op vensterbanken. Met goede vogelpinnen kies je voor een diervriendelijke oplossing.

Met vogelpinnen bescherm je je bedrijfspand en het terrein. Vogels kunnen namelijk niet op de pinnen landen. Ook weet je zeker dat de vogels zich niet gaan nestelen en dat je parkeerplaats en auto’s niet onder de vogelpoep zitten. Met name duivenpoep is een probleem. Als je dit er niet meteen afhaalt, raakt de lak beschadigd.

Diverse soorten vogelpinnen

Er zijn verschillende typen vogelpinnen. Als je last hebt van meeuwen, heb je extra lange pinnen nodig. Meeuwenpinnen kunnen zowel dwars staan als in de lengterichting pinnen. Is dat niet het geval, dan kunnen meeuwen de eerste pinnen naar buiten drukken en alsnog een nest maken.

Duivenpinnen zijn een stukje kleiner. Dit zijn strips van een halve meter tot een meter lang waarop 30 tot 80 pinnen zitten. De pinnen zijn tussen de 10 en 12,5 centimeter hoog. Duivenpinnen werken overigens ook perfect tegen onder meer kraaien, kauwen en eksters.

Muizen en ratten

Muizen en ratten zijn de nachtmerrie van iedere ondernemer. Jaarlijks worden er miljoenen muizen en ratten gedood. Dit gebeurt vaak met gif en klapvallen. Niet erg diervriendelijk, en dit kan dan ook anders. Als ondernemer kun je het beleid rondom knaagdieren veel beter op preventie richten. Dan heb je helemaal geen dieronvriendelijke middelen nodig.

Qua preventie is er zeker geen hogere wiskunde nodig. Zorg ervoor dat de bedrijfsruimte schoon en opgeruimd is. Knaagdieren komen af op etensresten, leeg daarom altijd de vuilnisbakken en sluit de afvalbakken goed af. Eten dat overblijft kun je het beste in afgesloten bakjes weggooien. En wil je ratten en muizen buiten de deur houden, dan mag je buiten zeker geen etensresten laten rondslingeren.

Als je ondanks deze maatregelen toch last hebt van knaagdieren, kun je het beste een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Behalve dat de regels op het gebied van rattengif steeds strenger worden, is het ook gevaarlijk om hiermee te werken. Een gespecialiseerd bedrijf weet precies wat er moet gebeuren om herhaling te voorkomen.

Preventie is het keyword

Je hebt gelezen dat je met de juiste preventie veel leed kunt voorkomen. Dankzij goede vogelpinnen weet je zeker dat vogels zich niet bij je bedrijf gaan nestelen en dat je niet iedere dag met je wagenpark door de wasstraat moet. Ook op het gebied van knaagdieren is preventie dé oplossing.