20220125 Mark Rutte Minister President 15

Mark Rutte: "weleens" te hard geweest voor niet-gevaccineerden, burgers moeten accepteren dat er "robuust gecommuniceerd wordt"

Politiekfeb 03 2023, 16:00
In een reactie op vragen van BBB-voorvrouw Caroline van der Plas zegt premier Mark Rutte dat hij en het kabinet in de coronacrisis “weleens” te hard zijn geweest voor niet-gevaccineerden. Ook zouden er fouten zijn gemaakt in de communicatie.
Van der Plas heeft haar onrust geuit over de ontstane tweedeling in de samenleving die met name in de eerste 6 maanden van de coronacrisis goed zichtbaar waren en waar het kabinet een groot aandeel heeft gehad. Zeker in de communicatie had het beter gekund. "Heel veel mensen zijn hier in die periode toch wel een beetje weggezet. Het was onzin. Het was de pandemie van de ongevaccineerden. Het was asociaal en decadent als je dat niet deed. Dat heeft toch wel voor heel wat polarisatie gezorgd", aldus Van der Plas.
Volgens Rutte was dat “zeker niet zo bedoeld”. Uitgebreid toegeven dat hij fout is geweest zit er helaas niet in. De premier vond dat er “pressende, dwingende redenen waren om onderscheid te maken”. De samenleving moet ook maar gewoon accepteren dat er soms “robuust gecommuniceerd wordt”.
In plaats van een hand in eigen boezem te steken wijst Rutte ook nog even naar de coronademonstranten. Volgens Rutte slaan ook zij weleens door. “Ik heb ook wel mensen op straat gesproken die begonnen met schelden.” Aldus de Premier.
De coronacrisis is een periode geweest van veel financiële onzekerheden en heeft voor veel stress gezorgd bij de burgers. Ook heeft de premier er voor de zoveelste keer weer eens geen actieve herinnering aan wat hij nou allemaal gezegd heeft tijdens de coronacrisis. "Er zullen heus dingen gezegd zijn die ik ook niet meer helemaal precies kan terughalen. Ik meen zelf geprobeerd te hebben dat steeds te voorkomen, maar ik kan dat niet honderd procent garanderen. Hoe het overkomt, is ook nog in the eye of the beholder."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten