screen shot 2023 11 24 at 121608

Dit moet je weten over financial lease

Economienov 28 2023, 7:00
Financial lease is een zakelijke financieringsvorm die steeds populairder wordt, met name onder ondernemers die behoefte hebben aan bedrijfsmiddelen zoals auto's, machines of apparatuur. In dit artikel verkennen we wat financial lease precies inhoudt en welke voordelen het biedt aan bedrijven die streven naar flexibiliteit en financiële stabiliteit. Zo weet je precies waarom deze leasevorm een goede optie is voor je auto zakelijk leasen zzp!

Wat is financial lease?

Financial lease is een vorm van lease waarbij een bedrijf een bedrijfsmiddel zoals een auto, vrachtwagen of apparatuur voor een vooraf bepaalde periode leaset. In tegenstelling tot operationele lease, waarbij het eigendom van het geleasede goed bij de leasemaatschappij blijft, krijgt de lessee bij financial lease vaak de mogelijkheid om aan het einde van de leaseperiode het eigendom van het bedrijfsmiddel over te nemen. Het leasebedrag bij financial lease goedkoop wordt bepaald op basis van de aanschafprijs van het bedrijfsmiddel, eventueel vermeerderd met rente en bijkomende kosten. Het bedrijf dat leaset (lessee) is verantwoordelijk voor onderhoud, verzekeringen, en andere operationele kosten gedurende de leaseperiode.

De voordelen van financial lease

Financiële flexibiliteit:
Een van de voornaamste voordelen van financial lease is de financiële flexibiliteit die het biedt aan bedrijven. In plaats van het volledige aankoopbedrag voor een bedrijfsmiddel upfront te betalen, kunnen bedrijven kiezen voor financial lease en de kosten spreiden over de looptijd van het leasecontract. Dit maakt het mogelijk om te investeren in hoogwaardige bedrijfsmiddelen zonder direct een grote impact op de liquide middelen te ervaren.
Behoud van werkkapitaal:
Financial lease stelt bedrijven in staat om hun werkkapitaal te behouden. In plaats van aanzienlijke bedragen te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen, kunnen bedrijven deze kapitaalreserves gebruiken voor andere operationele behoeften, zoals marketing, voorraadbeheer of groei-initiatieven.
Belastingvoordelen:
Onder bepaalde omstandigheden kunnen de rente en afschrijvingen van een financial lease worden beschouwd als zakelijke kosten, wat kan resulteren in belastingvoordelen voor het leasende bedrijf. Het is echter belangrijk om met een belastingadviseur te overleggen om de specifieke fiscale implicaties voor jouw bedrijf te begrijpen.
Eigendom aan het einde van de leaseperiode:
Een aantrekkelijk aspect van financial lease is de optie om het bedrijfsmiddel over te nemen aan het einde van de leaseperiode. Hierdoor kan het bedrijf, naast het gebruik van het bedrijfsmiddel gedurende de leaseperiode, ook eigenaar worden, vaak tegen een vooraf bepaalde restwaarde. Dit kan vooral gunstig zijn voor bedrijfsmiddelen met een langere economische levensduur.
Hogere mate van controle:
In vergelijking met operationele lease, waar de leasemaatschappij meer zeggenschap heeft over het gebruik en onderhoud van het bedrijfsmiddel, geeft financial lease het leasende bedrijf een hogere mate van controle. Dit maakt het mogelijk om het bedrijfsmiddel aan te passen aan specifieke operationele behoeften en bedrijfsprocessen.
Geschikt voor diverse bedrijfsmiddelen:
Financial lease is niet beperkt tot specifieke bedrijfsmiddelen. Of het nu gaat om voertuigen, machines, computers of andere apparatuur, deze financieringsvorm is breed toepasbaar, waardoor het geschikt is voor diverse bedrijfstakken en sectoren. Het wordt dus niet alleen voor auto’s gebruikt, maar ook voor andere apparaten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten