jumbo supermarkten

Hoge prijzen leiden tot recordomzet voor Nederlandse supermarkten

Economiejan 18 , 9:00
De kassa's in de supermarkten hebben het afgelopen jaar flink gerinkeld. In december van vorig jaar stegen de gemiddelde prijzen in supermarkten bijna 10 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2022, waarbij vooral tabak, suiker en snoep duurder werden, volgens gegevens van marktonderzoeker NielsenIQ.
Ondanks deze prijsstijgingen daalde het algehele verkoopvolume echter met bijna 3 procent. Het afgelopen jaar zag een toename van de omzet met bijna 8 procent, resulterend in een bedrag van 50,1 miljard euro. De stijgende energieprijzen en grondstofkosten worden door onderzoekers aangewezen als de voornaamste redenen voor deze stijging, waardoor supermarkten gedwongen werden hun prijzen aanzienlijk te verhogen.
Deze prijsstijgingen hebben echter geleid tot een tegenreactie van consumenten, die zich meer bewust zijn geworden van hun uitgaven. NielsenIQ merkt op dat consumenten vaker kiezen voor huismerken. Jumbo, de op een na grootste supermarktketen in het land, rapporteerde recentelijk dat de winst onder druk staat, mede door stijgende inkoopkosten en andere hogere uitgaven. Opvallend genoeg toonde NielsenIQ aan dat, ondanks de toevoeging van elf vestigingen, het marktaandeel van Jumbo daalde van 21,4 naar 21,1 procent.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
In tegenstelling hiermee wist Albert Heijn, de grootste concurrent, zijn marktaandeel te vergroten van 36,7 naar 37,1 procent, terwijl Lidl, de nummer drie op de lijst, stabiel bleef op 10,6 procent.
NielsenIQ voorziet echter een mogelijke aanzienlijke klap voor de omzet van de branche in 2024. Het verbod op de verkoop van tabak in supermarkten vanaf 1 juli zal naar verwachting een aanzienlijk verlies aan omzet veroorzaken, gezien de tabaksverkoop goed was voor 1,4 miljard euro in de laatste zes maanden van het afgelopen jaar. Bovendien kunnen supermarkten tabak eerder uit de schappen halen dan wettelijk vereist, wat volgens NielsenIQ zal resulteren in verdere omzetdalingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten