Screen Shot 2022 11 19 at 132830

Meer leven in jouw achtertuin creëren? Zo doe je dat

Economienov 19 2022, 18:00
Als we naar het tuincentrum in de buurt gaan, is dat vaak met de bedoeling een oplossing te vinden voor het ongedierte in ons gazon, onze tuin, ons terras of onze tuinaanleg. Anderzijds zijn er momenten waarop we fauna naar onze tuin willen halen, zoals vlinders, vogels, bijen en vleermuizen.
Dit biedt allemaal verschillende voordelen. Om wat fauna aan je buitenruimte toe te voegen, bekijk je de gemakkelijke achtertuinprojecten en andere fantastische achtertuinideeën hieronder.
Tip 1: gebruik biologische benaderingen en blijf weg van pesticiden
Het gebruik van pesticiden en chemische meststoffen moet worden vermeden om nuttige dieren die boven en onder de grond leven te beschermen en om te voorkomen dat giftige stoffen in waterwegen terechtkomen en dieren stroomafwaarts doden.
Het kweken van inheemse planten is ook een goede tip. Beschouw dieren als individuen met gevoelens en persoonlijkheden in plaats van als leden van een soort. Net als wij willen ze pijn vermijden en een respectabel leven leiden, en meestal hebben ze daarvoor natuurlijke planten nodig. Natuurlijk lijden dieren als kikkers en vogels die rechtstreeks insecten eten, maar ook andere soorten lijden eronder.
Voeg een vlindervoederhuisje toe
Vlinders zijn niet alleen mooi voor de tuin, maar ook fascinerend om te zien en cruciaal voor de bestuiving. Je kunt vlinders naar je tuin lokken door deze eenvoudige vlindervoederbak te maken. Je vindt ze, net als mooie vogelhuisjes online, maar ook in de fysieke winkel.
Plantenvariëteit, vooral gezonde door insecten gedomineerde voedselwebben, is nauw verbonden met dieren in de tuin. De meeste insecten zijn "specialisten", wat betekent dat ze alleen kunnen overleven met specifieke plantensoorten waarmee ze zijn geëvolueerd. Deze planten vormen het fundamentele structurele en functionele fundament van veel ecosystemen in de wereld. Het kweken van een paar van je favoriete planten is heel acceptabel. Behalve dat ze weinig onderhoud vergen (mits op de juiste manier geplaatst), zijn ze zeer noodzakelijk voor soorten die er gedurende duizenden jaren unieke banden mee hebben gevormd. In de tuin een vogelhuisje ophangen is een leuke manier om wat leven in de brouwerij te brengen. Maar ook planten doen veel goed in de tuin!
Beperk het grasoppervlak en wees avontuurlijk met de afmetingen
We zouden meer ruimte moeten wijden aan inheemse vegetatie. Als het niet essentieel is, schaf dan het gazon af, want het is een onnatuurlijke monocultuur die weinig steun biedt aan wilde dieren. Je kunt het verwijderen, maar om de waardevolle bovengrond te beschermen, knip je het kort en bedek je het vervolgens met een laag karton of een laag krantenpapier waarin gaten zijn geprikt voor de afwatering. Bedek het met bladcompost en laat het gedurende enkele maanden ontbinden.
Wijs specifieke gebieden in je tuin aan
Door voor elke activiteit unieke gebieden aan te wijzen, kun je een ruimte groter, interessanter en levendiger laten aanvoelen. Wat je interesses ook zijn, of je nu graag feestjes geeft, op zondag in de tuin ontspant, of ervan droomt om een vijver in de tuin te creëren. Je kunt de plek visualiseren en ontwerpen die het beste bij je past.
Door verschillende meubels of bestratingsmaterialen te gebruiken, zoals overstappen van modder op beton of rotan op ijzer, kun je zones creëren. Je kunt ook opvouwbare schermen of permanente installaties gebruiken om verschillende kleuren, tinten, luifels of muren te combineren.
Met een diepe zitset, ligstoelen, loungers of chaise lounges kun je je uitspreiden en tot rust komen, of je nu onder een parasol zit, bij een zwembad, op een dek, of zelfs op het balkon van een hoog flatgebouw. Als de stoelen fijn zitten, zul je eerder geneigd zijn om te ontspannen en wat tijd buiten door te brengen dan bijvoorbeeld aan een terras-eettafel te gaan zitten, een gegrilde hamburger te eten en dan weer naar binnen te gaan.
Op een terras kun je de hele dag tot rust komen en de hele avond evenementen organiseren
Terrassen kunnen worden gebruikt als een buiteneetkamer, een meer relaxte ontmoetingsplaats, of zelfs een zonneweide bij het zwembad in een landschap. Het lijdt geen twijfel dat patio's tot de beste manieren behoren om je tuin te verbeteren, of ze nu eenvoudig of ingewikkeld zijn. Als je hem goed inricht en passend decoreert, kun je er naar hartelust dineren en gasten ontvangen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten