Een zeecontainer als tiny house heeft zo z’n voordelen

Een zeecontainer als tiny house heeft zo z’n voordelen

Economienov 20, 7:30
Wonen in een zeecontainer: het klinkt me toch een potje Spartaans, in die mate dat het wellicht niet eens zou overwegen. Maar is het dat ook? Wel als je het wat al te letterlijk neemt, want in een kale container is het natuurlijk niet zo prettig wonen. Maar een zeecontainer als tiny house heeft zeker ook zo z’n voordelen. We vertellen meer over het realiseren van een containerwoning en waarom dat een serieuze optie zou kunnen zijn.
Een oplossing voor de woningnood
Het belangrijkste voordeel van een zeecontainer als tiny house is dat je deze een stuk sneller kunt realiseren dan een ‘gewone’ woning. Daarmee is het een instrument in de strijd tegen de woningnood waar we momenteel in Nederland mee te maken hebben. Wil je snel een eigen dak boven het heeft, dan kan een container kopen als tiny house uitkomst bieden. Woningwetten en bestemmingsplanen voor bewoning laten het gewoon toe, dus zolang je aan de wettelijke en gemeentelijke eisen kunt voldoen, mag jij in je container wonen. Of een ander natuurlijk, zoals bijvoorbeeld arbeidsmigranten waarvoor je onderdak moet regelen.
Een zeecontainer als tiny house: wat komt erbij kijken?
Voor het plaatsen van een zeecontainer als woning geldt hetzelfde als voor andere type wooneenheden: je hebt er voor een containerwoning in Nederland een vergunning nodig die je bij de gemeente moet aanvragen. Daarnaast moet je zeecontainer natuurlijk klaargemaakt worden voor bewoning. Er moeten ramen en deuren in komen en er moeten voorzieningen getroffen worden voor water en elektra. Daarnaast moet de container geïsoleerd en afgewerkt worden voordat hij een beetje huiselijk wordt. Gelukkig kun je tegenwoordig ook een prefab containerwoning kopen à ongeveer 1.500 euro per vierkante meter.
Formaat van je containerwoning
Als je iets weet van zeecontainers, dan weet je wellicht ook dat ze standaardmaten hebben. Dat is ook wat ze zo praktisch maakt: ze kunnen gemakkelijk gestapeld worden, waardoor transport van goederen over zee lekker efficiënt kan gebeuren. Maar betekent dat ook dat je aan één maat container vastzit wanneer je een zeecontainer als tiny house wilt gaan inzetten? Niet helemaal. Ja, qua hoogte en breedte zijn alle zeecontainers hetzelfde: beide maten zijn ongeveer 2,5 meter. Maar in de diepte bestaan er twee verschillende maten: 20 ft en 40 ft. Een 20 ft container is zo’n zes meter diep en een 40 ft container het dubbele daarvan. Je kunt dus ook wanneer je voor een zeecontainer als tiny house kiest ‘groot’ of ‘klein’ wonen.
Geen zin meer dus op te wachten op nieuwe bouwprojecten die veel te traag van de grond komen, gefrustreerd worden door stikstofregels en vaak toch niet betaalbaar blijken te zijn? Overweeg dan serieus om een containerwoning te betrekken als tijdelijke oplossing. Het mooie van een containerwoning is dat hij makkelijk te verplaatsen is, zodat jij of iemand anders er in de toekomst op een andere locatie nog steeds plezier van kan hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten