shutterstock 1079001935

Oeps! DNB geeft toe: inflatie blijft

Economiejun 19 2023, 18:00
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft recent een zorgwekkende verklaring afgegeven: de inflatie, waarvan eerder gedacht werd dat die tijdelijk zou zijn, blijft de komende tijd hoog. "De prijsstijgingen zijn hardnekkiger dan eerder werd verwacht," verklaarde de DNB. Hoewel het bericht niet onverwacht komt, maakt het de ongemakkelijke werkelijkheid van onze economie pijnlijk duidelijk.
De DNB geeft een aantal redenen voor deze aanhoudende inflatie: hoge overheidsuitgaven, torenhoge bedrijfswinsten en stijgende lonen. Maar hoeveel waarheid schuilt er in deze beweringen? Zijn deze factoren de echte boosdoeners, of is het verhaal complexer?
Laten we beginnen met de hoge overheidsuitgaven. Op dit punt is het moeilijk om de DNB tegen te spreken. De overheid heeft inderdaad aanzienlijke bedragen uitgegeven, onder andere aan internationale hulp, zoals aan Oekraïne. Deze uitgaven hebben de overheidsbegroting zwaar onder druk gezet, wat mede heeft bijgedragen aan de inflatiedruk.
Het tweede punt, de hoge bedrijfswinsten, is echter een stuk controversiëler. De krantenkoppen, zoals die van De Telegraaf, vertellen ons dat bedrijven enorme winsten maken. Maar een diepere duik in de cijfers onthult dat dit vooral geldt voor de allergrootste bedrijven. De realiteit voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) is een stuk grimmiger. Veel MKB-ondernemingen hebben het moeilijk om te overleven in deze uitdagende economische tijden, laat staan dat ze grote winsten maken. Het brede verhaal van 'torenhoge winsten' is dus enigszins misleidend.
En dan hebben we nog de bewering van de 'stijgende lonen'. Het is waar dat sommige salarissen stijgen, maar deze verhogingen zijn verre van universeel. Voor de CEO's van grote bedrijven stijgen de lonen inderdaad flink, soms zelfs ver boven het inflatieniveau. Maar voor de gewone man is dit niet het geval. Hun lonen blijven achter bij de inflatie, wat betekent dat ze er in reële termen op achteruit gaan. In feite ervaren de meeste werknemers in Nederland een krimpend besteedbaar inkomen, ondanks de beweringen van loonstijgingen.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
De realiteit is dat de hardnekkige inflatie de economische ongelijkheid in ons land verder vergroot. De rijkste bedrijven en individuen kunnen profiteren van de inflatie, terwijl het MKB en de gewone man eronder lijden. Het is essentieel dat we deze realiteit onder ogen zien en concrete maatregelen nemen om deze kloof te verkleinen. Zo niet, dan lopen we het risico op een groeiende economische kloof en verdere ontwrichting van onze samenleving.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten