Schandalig! 2 miljoen Nederlanders geruïneerd door pensioencrisis!

Economiefeb 02 , 20:00
In een land dat ooit bekend stond om zijn solide pensioenstelsel, staan we nu voor een ontnuchterende realiteit: bijna 1,8 miljoen pensioenen verstoffen in de hoek, zonder enig uitzicht op de broodnodige indexatie. Ja, u leest het goed. Terwijl de kosten van het dagelijks leven door het dak schieten, zien de eigenaren van deze pensioenen hun koopkracht jaar na jaar afnemen. Een bittere pil om te slikken voor hen die hun hele leven hebben gewerkt voor een zorgeloze oude dag.
We hebben het hier over de zogenaamde uitkeringsovereenkomsten bij verzekeraars. Dit zijn pensioenen waarvan de uitkering vaststaat, wat in theorie zekerheid biedt. De keerzijde? Door een wirwar van strikte regels en bureaucratische rompslomp wordt de uitkering al jaren niet verhoogd. En gezien het huidige financiële klimaat, zal daar op korte termijn geen verandering in komen.
Het pijnlijke van deze situatie is dat vooral de jongere generaties de dupe worden. Zoals pensioenadviseur Rosemarie van der Velden in de Telegraaf terecht opmerkt: voor wie de pensioenleeftijd nadert, is een gegarandeerde uitkering misschien een geruststelling. Maar wat als je nu in de dertig of veertig bent? Dan staat je pensioenpotje erbij en kijkt ernaar terwijl de inflatie zijn waarde uitholt.
Leon Mooijman van AWVN slaat de spijker op zijn kop: "Meer dan 90% van deze pensioenen verliest aan waarde door inflatie." We praten hier over bijna 1,8 miljoen pensioenen, met een gezamenlijke waarde van meer dan 115 miljard euro. En terwijl grote pensioenfondsen zoals ABP de pensioenen verhoogden om de inflatie enigszins te compenseren, blijven de uitkeringsovereenkomsten bij verzekeraars onaangeroerd.
Maar waarom is er geen beweging in deze zaak? De crux ligt bij de overeenkomsten tussen werkgevers en verzekeraars. Zoals pensioenadviseur Jan van Harten uitlegt, is er ruimte voor verhoging, mits de verzekeraar een rendement van meer dan 3% of 4% op staatsleningen behaalt. Een doelstelling die, gezien de langdurig lage rentestanden, een haast onmogelijke opgave is geworden.
Dit scenario schetst een somber beeld van een pensioenstelsel dat dringend hervorming behoeft. Het is een waarschuwingssignaal dat niet genegeerd mag worden. Terwijl de politiek zich verliest in eindeloze discussies en de verzekeraars zich verschansen achter contractuele fijntjes, zijn het de gewone Nederlanders die de prijs betalen voor deze impasse.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we klaar met ALLE kartelspelletjes. Het is tijd voor een Realistisch en Conservatief kabinet. Niet overmorgen. Niet volgende week. Maar VANDAAG. Denk jij. daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons elke dag weer te pleiten voor een rechts kabinet dat ons land rédt!
Het wordt tijd dat er actie wordt ondernomen. De Nederlandse burger verdient beter dan een toekomst waarin hard verdiende pensioenen in rook opgaan. De klok tikt door, en met elke dag die voorbijgaat zonder oplossing, gaat er meer van onze collectieve welvaart verloren. Waar is de politieke wil om deze situatie aan te pakken? Het is hoog tijd voor verandering, voordat het echt te laat is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten