screenshot 2023 05 24 at 203721

Warmtepomp verplicht in 2026: welke keuzes heb je?

Economiemei 24 2023, 19:37
Begin mei werd bekendgemaakt dat het grootste deel van de Nederlandse woningbezitters vanaf 2026 verplicht op een warmtepomp moet overstappen. Minister de Jonge wil dat Nederland van het gas af gaat en met de plannen willen ze deze energietransitie in een hogere versnelling brengen. Maar niet iedereen hoeft over te stappen op een warmtepomp en er zijn ook verschillende keuzemogelijkheden als het gaat om een warmtepomp. Hoe zit dat precies?
De (hybride) warmtepomp wordt de norm
In een brief van De Jonge aan de Tweede Kamer staat dat vanaf 2026 de eisen aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties verscherpt worden en de (hybride) warmtepomp de norm wordt als het gaat om het verwarmen van woningen, scholen en kantoren. Je bent dan dus verplicht om bij het vervangen van je cv-ketel over te stappen op een duurzamer alternatief. Dit kan naast een (hybride) warmtepomp natuurlijk ook een aansluiting op een warmtenet zijn, zoals stadsverwarming.
Voor wie is het niet verplicht?
Er zijn dus een paar uitzonderingen op de verplichting. Zo hoeven eigenaars van monumenten momenteel nog niet over te stappen op een duurzamere manier van verwarmen door de complexiteit met vergunningen. Hetzelfde geldt voor eigenaars van appartementen, omdat het niet altijd makkelijk in te passen is en er aandachtspunten zijn met betrekking tot het geluid. En verder kunnen er nog situaties voorkomen waarin de norm niet goed kan worden toegepast. Denk aan een collectieve aansluiting op het warmtenet binnen een aantal jaren of bepaalde noodzakelijke aanpassingen aan de woning.
Hybride of All-Electric warmtepomp   
Uiteindelijk zal het voor veel woningbezitters dus verplicht zijn om over te stappen op een warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving en zet dit met een hoeveelheid elektrische energie om in energie voor het verwarmen en eventueel koelen van je woning en/of het verwarmen van water voor je keuken en badkamer. Wanneer je een zogeheten All-Electric warmtepomp hebt en je kookt elektrisch, dan kun je helemaal van het gas af. Maar je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel. De cv-ketel zorgt dan nog voor het verwarmen van water en schakelt in bij piekbelasting.
Wat kies je dan?
De hybride warmtepomp wordt door het kabinet aangegeven als minimumstandaard en die zorgt al voor een aanzienlijke besparing op je gasverbruik, maar met een All-Electric warmtepomp bespaar je 100% op je gasverbruik. Als je cv-ketel nog niet aan vervanging toe is of je wilt liever verduurzamen in stappen, dan kan een hybride warmtepomp een goede oplossing zijn. Wanneer je de juiste hybride warmtepomp hebt die ‘All-Electric Ready’ is, kun je later alsnog makkelijk overstappen op All-Electric verwarmen.
Zo weet je in ieder geval al iets meer over de verplichting vanaf 2026, wat de uitzonderingen zijn en welke keuze je hebt. Overigens is het ook goed om te weten dat je bij het installeren van een warmtepomp in aanmerking kunt komen voor de ISDE-subsidie ofwel een tegemoetkoming in de kosten. Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten