screen shot 2022 10 20 at 13

Wopke Hoekstra (CDA) naar Brussel. Als de nieuwe Europese klimaatpaus?

EUaug 25 2023, 11:00
Je zou denken dat het demissionaire kabinet, na alle klappen die het heeft gekregen, wat voorzichtiger zou zijn met het maken van opvallende keuzes. Maar nee, in een nieuwe poging om de absurditeit van de Nederlandse politiek te onderstrepen, hebben ze besloten om demissionair minister Wopke Hoekstra naar Brussel te sturen als opvolger van Frans Timmermans. Bij De Dagelijkse Standaard krabden we ons even achter de oren. Is dit serieus? Iedereen had zijn geld ingezet op Sigrid Kaag als nieuwe eurocommissaris.
Mark Rutte, altijd goed voor een paar verbaasde blikken, laat weten via zijn woordvoerder weten aan nu.nl dat hij "breed geconsulteerd" heeft. Een interessante uitspraak. We vragen ons toch echt af hoe diep deze 'consultaties' gingen. Is het eigenlijk een synoniem voor "ik heb het even snel bedacht tijdens de koffiepauze"? De keuze voor Hoekstra blijft onbegrijpelijk. Als politiek leider van het CDA en minister was hij onzichtbaar.
Het is fascinerend. In een tijd waarin vertrouwen in de politiek al schaars is, schuift het kabinet Hoekstra naar voren - de man die nu op het ministerie van Buitenlandse Zaken zit, en wiens bekendheid met Europa meer wegheeft van een toeristische rondreis dan van een doorgewinterde diplomaat. Eerlijk is eerlijk, Kaag heeft daar de betere papieren voor.
En laten we eens kijken naar de beoogde rol voor Hoekstra: Klimaat. Werkelijk? Is dit de beste persoon om de klimaatagenda van Europa te sturen? Hoekstra, die bekend staat om zijn financiële inzicht, wordt nu geacht zich te buigen over klimaatverandering, CO2-uitstoot en duurzaamheid. Zijn ze in Den Haag vergeten dat je niet zomaar een minister kunt wisselen zoals je van sokken verandert? Oh wat stom Rutte herhaalt gewoon een kunstje een diplomaat maak je ook gewoon minister van financiën. Nu Hoekstra deze functie met deze taakomschrijving lijkt te aanvaarden is het gelijk niet meer zo vreemd om te begrijpen waarom het CDA een anti-boerenpartij is geworden.
Het is duidelijk dat de politieke elites in Nederland blijven rouleren binnen hun kleine cirkel, ongeacht de geschiktheid voor de taak. Wat we hier echt zien, is de oude garde die blijft proberen zichzelf relevant te houden, zelfs als dat betekent dat ze vierkante pegs in ronde gaten moeten duwen. Bij De Dagelijkse Standaard kunnen we alleen maar hoofdschuddend toekijken en ons afvragen welke verrassingen het demissionaire kabinet nog meer voor ons in petto heeft de komende maanden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS hebben we ons als doel gesteld het mediakartel én het partijkartel te slópen. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig. Want systeemoppositie wordt keihard gesloopt door datzelfde systeem. Steun ons daarom! Doneer via BackMe en help ons het kartel aan te pakken!
Hoekstra naar Brussel? Als dit de 'beste' keuze is die het kabinet kon maken, dan zetten we ons schrap voor wat nog komen gaat. Het belooft in ieder geval een interessante tijd te worden voor de Europese Unie. En zoals altijd, zullen we hier bij De Dagelijkse Standaard klaarstaan om verslag uit te brengen over de nieuwste capriolen van onze politieke leiders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten