20220228 Debat over situatie in Oekraïne Hoekstra 7

Druk op CDA-top om stikstofdeadline 2030 te schrappen neemt toe: CDA-leden eisen actie na mislukken landbouwakkoord

Politiekjun 23 2023, 21:30
In de nasleep van het mislukken van het landbouwakkoord, wordt binnen verschillende CDA-afdelingen de roep om actie steeds luider. Lokale en regionale CDA-leden dringen er bij de partijtop op aan om de belofte om het jaartal 2030 als stikstofdeadline te schrappen, waar te maken. Uit een rondgang van het AD blijkt dat in sommige gebieden zelfs het halen van 2085 als deadline onhaalbaar lijkt.
Het CDA bevindt zich momenteel in een enorm dilemma. Als de partijtop toegeeft aan de stikstofeisen van een deel van de achterban, loopt de coalitie gevaar, kunnen er vervroegde verkiezingen plaatsvinden en dreigt de partij irrelevant te worden na nog meer zetelverlies. Aan de andere kant kan het trotseren van het mondige deel van de achterban binnen de partij juist meer onvrede veroorzaken.
Voor CDA-leden voelt het deze week alsof ze weer terug bij af zijn. Met coalitieakkoorden die in diverse provincies op de tocht staan en een mislukt landbouwakkoord, kijken ze naar de CDA-top en vragen ze zich af: wat nu? Wopke Hoekstra is niet van plan om overhaast te handelen in de aangekondigde heronderhandelingen over de stikstofdeadline van 2030, waar zijn partij vanaf wil. Desondanks pleiten verschillende afdelingen en provinciebestuurders voor snelheid bij het schrappen van de deadline van 2030. In de provincie Limburg smeult de onvrede. Dertig lokale afdelingen willen daar gezamenlijk een werkgroep vormen die zich buigt over de toekomst van de christendemocratie, zo meldde dagblad De Limburger.
Het voortbestaan van het CDA bevindt zich op een precair punt, en het lijkt erop dat de partij op het randje van een ineenstorting balanceert. Met de opkomst van de BoerBurgerBeweging (BBB) en het vertrek van Pieter Omtzigt lijkt de levensvatbaarheid van het CDA steeds verder af te nemen.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten