city g952effc71 1920

Staatssecretaris Eric van der Burg in extase na bezoek aan Marokko: geen concrete afspraken gemaakt over terugsturen illegale Marokkanen

Immigratiefeb 21 2023, 19:00
Voor het eerst in jaren heeft het kabinet gesprekken gevoerd met de Marokkaanse regering over het terugsturen van Marokkanen die niet in Nederland mogen blijven. Het bezoek van staatssecretaris Eric van der Burg aan Rabat wordt beschouwd als een doorbraak omdat zijn voorgangers er niet eerder in slaagde om met de Marokkaanse regering het gesprek hierover te voeren. Na een ontmoeting van ongeveer 50 minuten met minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken heeft Van der Burg zijn ambtsgenoot uitgenodigd voor een bezoek aan Nederland.
Het terugsturen van Marokkaanse onderdanen is al jaren een kwestie waarover Nederland en Marokko het niet eens kunnen worden. Marokko wordt beschouwd als een veilig land, waardoor Marokkanen die asiel aanvragen in Nederland zelden recht hebben op asiel. Door de Marokkaanse weigering om Marokkaanse onderdanen terug te nemen die niet in Nederland mogen blijven, konden zij ook niet worden teruggestuurd.
Sinds juli 2021 hebben ambtenaren achter de schermen onderhandeld om de vastgelopen relatie tussen Nederland en Marokko te verbeteren. Het gesprek tussen Van der Burg en Laftit wordt gezien als een belangrijke stap voorwaarts. Van der Burg wist wat zijn uitgangspunt was en is niet teleurgesteld dat er geen concrete afspraken zijn gemaakt tijdens het gesprek. Hij was erop gericht om te werken aan de relatie tussen Nederland en Marokko en om zijn ambtsgenoot uit te nodigen voor een bezoek aan Nederland.
Het is ontzettend treurig dat onze Nederlandse regering niet eerder een fatsoenlijk gesprek heeft gevoerd over het terugsturen van illegale Marokkanen. Met het recente bezoek is de minister in extase terwijl ze in Marokko waarschijnlijk niet erg onder de indruk zijn van onze staatssecretaris. Van der Burg is dan ook weer met een kluitje het bos in gestuurd.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten