hand ga180708b7 1920

Ombudsman NPO start een onderzoek: Op1-presentratrice Natasja Gibbs kwalificeerde Israël als "apartheidsregime"

Media & techjan 20 2023, 19:00
De ombudsman van de NPO laat in een verklaring aan persbureau ANP weten dat er een onderzoek gaat komen naar aanleiding van honderden klachten die zijn binnengekomen over presentatrice Natasja Gibbs. De BNNVARA presentatrice maakte een verwerpelijke opmerking over Israël.
De presentatrice kwalificeerde in gesprek met voormalig ChristenUnie leider Gert-Jan Segers Israël als een apartheidsregime. De omroep kreeg honderden klachten over de uitzending. Columnist Jan Dijkgraaf schreef in een van zijn 'briefjes' dat de uitlatingen van Gibbs in strijd zijn met de journalistieke code en maakt de vergelijking met het onderzoek van Ongehoord Nederland, de omroep van Arnold Karskens zou volgens klachten van kijkers ongefundeerde informatie verspreiden. De omroep heeft een boete gekregen van 56.000 euro.
De presentatrice van Op1 krijgt van haar werkgever BNNVARA alle lof, zo laat de omroep in een reactie weten dat de uitspraken van Gibbs “voldoende steun in feiten en actualiteit” hebben. Vervolgens verschuilt de omroep zich in dezelfde reactie achter rapporten van Amnesty en de VN. BNNVARA vindt ook dat Gert-Jan Segers alle ruimte heeft gekregen om “een tegengeluid te laten horen” en dat hij al voldoende tegengas heeft gegeven in de uitzending. "Hij zette uiteen dat en waarom hij de redenering van onze programmamakers niet volgde. Hij gaf bovendien aan de opgebrachte vergelijking misplaatst te vinden en legde uit waarom. Al met al werd er in deze kwestie aan tafel een journalistiek evenwichtig gesprek gevoerd."
Jan Dijkgraaf riep op om een klacht in te dienen over de bewuste uitzending van Op1. Volgens de ombudsman had slechts een kwart van de klagers zelf een bericht geschreven, de overige klachten waren een exacte kopie van de klacht van Dijkgraaf.
Het hele verhaal wordt door de ombudsman en BNNVARA volledig gebagatelliseerd en daarmee is alvast duidelijk dat er waarschijnlijk niks bijzonders uit het onderzoek van de ombudsman zal komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten