Screen Shot 2022 11 13 at 101644

Politici witheet van woede: Elon Musk laat 'block' optie weghalen bij X

Mediaaug 19 2023, 9:00
In een recente aankondiging die veel stof heeft doen opwaaien, maakte Elon Musk, de topman van het sociaal mediaplatform X (voorheen bekend als Twitter), bekend dat X de "block" optie zou verwijderen. Deze beslissing is, ondanks de initiële kritiek, een stap in de richting van transparantie en open discussie.
De block-optie op X gaf gebruikers de mogelijkheid om anderen te blokkeren, waardoor de geblokkeerde persoon de posts van de blokkerende gebruiker niet kon zien. Hoewel dit aanvankelijk is ontworpen als een middel om gebruikers te beschermen tegen online misbruik, heeft het in de loop van de tijd een averechts effect gehad, vooral in de politieke arena.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Blijf GRATIS op de hoogte van het échte kritische nieuws! Schrijf je in voor de DDS Nieuwsbrief!

Word lid van de DDS Nieuwsbrief!

* indicates required
In Nederland, een land dat trots is op zijn democratische waarden en open discussie, hebben meerdere volksvertegenwoordigers en zelfs kabinetsleden deze functie misbruikt om kritische burgers te blokkeren. Het resultaat? Belastingbetalers die niet kunnen zien wat hun gekozen vertegenwoordigers online zeggen en bespreken. In een tijd waarin transparantie en communicatie essentieel zijn, lijkt het blokkeren van je kiezers op een publiek platform een ongekende stap terug.
Natuurlijk heeft deze beslissing ook kritiek ontvangen, ironisch genoeg vooral vanuit de politieke hoek. Echter, de redenering achter Musk's beslissing wordt duidelijker als men kijkt naar de vervanging die X in petto heeft: een verbeterde 'mute' functie. Gebruikers kunnen anderen nog steeds dempen, wat betekent dat ze hun posts kunnen zien maar niet kunnen reageren of citeren. Dit biedt nog steeds bescherming tegen potentieel misbruik, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de posts van een gebruiker voor iedereen zichtbaar zijn.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS doen we er álles aan om politici verantwoordelijk te houden. Maar daar hebben we jouw steun bij nodig. Want het mediakartel en het partijkartel doen er alles aan om ons te beschadigen. Help ons! Steun ons! Doneer via BackMe en help ons het partijkartel aan te pakken!
In een wereld waarin de roep om transparantie en eerlijk debat steeds luider wordt, lijkt het erop dat Musk en X luisteren. Het verwijderen van de block-optie is niet alleen een statement over de manier waarop we met elkaar communiceren in het digitale tijdperk, maar ook over de verantwoordelijkheid die publieke figuren hebben om transparant en toegankelijk te zijn voor hun volgers, kiezers en critici.
Concluderend, terwijl de tijd zal leren hoe deze veranderingen in de praktijk zullen uitpakken, lijkt het erop dat Musk's visie voor een opener en eerlijker X wellicht een stap in de juiste richting is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten