hqdefault

WNL Op Zondag: Wetenschapsjournalist krijgt bijval voor kritiek op stikstofbeleid kabinet

Mediaapr 03 2023, 15:00
Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers heeft veel bijval gekregen nadat hij in het programma WNL Op Zondag kritiek uitte op het stikstofbeleid van het kabinet. Jaspers, auteur van het boek De stikstoffuik, vindt dat de stikstofnorm in Nederland veel te streng is. In Nederland is het toegestaan om per bedrijf 0,07 gram stikstof per hectare per jaar uit te stoten in de omgeving van kwetsbare natuur. Jaspers vergelijkt dit met één vogelpoepje en stelt dat deze norm absurd laag is.
Als er bijvoorbeeld één gans overvliegt en wat laat vallen op een gebied ter grootte van twee voetbalvelden, dan is de grenswaarde van de stikstofdepositie die een boerderij mag veroorzaken bij een Natura 2000-bereikt gebied, aldus Jaspers. Historicus en publicist Roelof Bouwman noemt dit "de stikstofwaanzin in 37 woorden". DDS vindt het een verademing dat het realistische verhaal van Jaspers eindelijk gedeeld werd op de NPO. Het tij begint nu eindelijk te keren in de mainstream media. Hopelijk gaat realistisch Nederland stikstof als een papieren bureaucratisch probleem zien.

Die hautaine, zich elitair voelende studiogasten als Jaspers zijn rake verhaal doet. Dat hoofd van Kim Putters, zijn afschuw - genieten. De wal is het schip aan het keren. En het werd tijd.

WNL Op Zondag
WNL Op Zondag
@WNLOpZondag

Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers vindt de stikstofnormen in Nederland veel te streng. "Het is onbegrijpelijk hoe wij met stikstof omgaan, we hebben een absurd lage grens." 0,07 gram stikstof per hectare per jaar "is één vogelpoepje", zegt Jaspers. #WNL

648
Reply
De kritiek van Jaspers krijgt veel bijval, vooral vanuit de agrarische sector. Hoofdredacteur van Story Guido den Aantrekker reageert bijvoorbeeld dat het hoofd van Kim Putters, die in hetzelfde programma zijn afschuw uitte, genieten is. "De wal is het schip aan het keren. En het werd tijd," voegt Den Aantrekker eraan toe.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Mijn vraag is eigenlijk: Waarom mag er nu pas bij de NPO een zakelijk gesprek over het Nederlandse stikstofbeleid plaatsvinden?

WNL Op Zondag
WNL Op Zondag
@WNLOpZondag

Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers vindt de stikstofnormen in Nederland veel te streng. "Het is onbegrijpelijk hoe wij met stikstof omgaan, we hebben een absurd lage grens." 0,07 gram stikstof per hectare per jaar "is één vogelpoepje", zegt Jaspers. #WNL

1.3K
Reply
Op social media wordt ook verbaasd gereageerd dat er nu pas bij de NPO een zakelijk gesprek over het Nederlandse stikstofbeleid plaatsvindt. Journalist Joost Niemoller vraagt zich af waarom dit niet eerder gebeurde. Die vraag kunnen wij als DDS wel beantwoorden. Als dit onderwerp eerder zo was besproken in de maindstream media dan had het bepaalde politieke partijen electoraal politiek in de kaart gespeeld en dat wilde het mediakartel niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten