ABN Amro heeft goed nieuws: "Arbeidsmigratie uit Polen, Bulgarije en Roemenië zal afnemen. Ooit"

Geen categoriejun 13 2019, 14:00
Zo, dat is nog eens goed nieuws. Uiteindelijk zal het afnemen. Toch?
De staatsomroep heeft heugelijk nieuws voor tegenstanders van ons opengrenzenbeleid. De NOS bericht namelijk dat, volgens ABN Amro, de migratiestroom uit het oosten van Europa de komende tijd flink zal afnemen. Nou ja, komende tijd... over een jaar of wat. Mogelijk.

Het aantal Polen, Bulgaren en Roemenen dat naar Nederland komt om te werken zal volgens ABN Amro de komende jaren afnemen. Het loonverschil tussen Nederland en de Oost-Europese landen wordt steeds kleiner. Bovendien krimpt de beroepsbevolking daar. "Met andere woorden, ze zijn nodig in eigen land", zegt Nora Neuteboom, econoom van de bank in het NOS Radio 1 Journaal.

Daar komt bij dat ze hun eigen land steeds vaker een vast contract aangeboden krijgen. Ook dat zou het prettiger voor ze maken om lekker daar in het oosten te blijven in plaats van de autorit naar Nederland te maken.
Natuurlijk denk je dan: als dit soort nieuws gebracht wordt hebben ze cijfers waaruit die (komende) afname blijkt.
Haha! Tuurlijk niet!

In de cijfers van de bank zijn nog geen concrete aanwijzingen te zien voor de afname. Neuteboom: "Maar de cijfers die we hebben zijn oud. De meest recente cijfers gaan over 2017 en juist vanaf 2017 zijn de lonen in Oost-Europa gestegen."

Nora verwacht dat we dat wel kunnen zien in nieuwe cijfers, maar weet dat niet zeker.
Kortom, ABN Amro en de NOS komen met 'nieuws' dat eigenlijk helemaal geen nieuws is, omdat er geen feiten zijn die het 'nieuws' onderbouwen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten