Agendapunt: Op 13 maart 'weten' we hoe veel het Klimaatakkoord ons gaat kosten

Geen categoriejan 22 2019, 21:00
Goed nieuw voor iedereen die een beetje doorheeft hoe het Klimaatakkoord kan gaan uitpakken: het CPB berekent de plannen van het 233 pagina's dikke document momenteel door! Voor zover de rekenmeesters in de toekomst kunnen zien, want het blijft natuurlijk koffiedik kijken. In ieder geval kunt u deze datum alvast in uw agenda noteren: 13 maart, precies één week voor de Provinciale Statenverkiezingen, wordt het onderzoek opgeleverd. Dat is mooi, want dat biedt iedereen met gezond verstand zeven belangrijke dagen om te beoordelen wat de mogelijke effecten zijn en welke partij u dan moet stemmen om te ontkomen aan de klimaatgekte.
Over het klimaatakkoord is de afgelopen weken veel te doen geweest. Niet alleen is de verdeling van lasten tussen bedrijven en burgers onevenredig, maar ook de gevolgen voor ieders portemonnee lijken groter dan gedacht. Toen Klaas Dijkhoff (VVD) doorhad dat het weleens de verkeerde kant op kon gaan met dit akkoord draaide hij snel bij en liet weten 'het niet zomaar te willen uitvoeren'. Dat was in scherp contrast met premier Rutte, die enkele weken eerder nog riep dat 'de Europese Unie meer moet doen tegen klimaatverandering'.
De uitspraken die Rutte destijds deed bij CNN werden gesteund door DSM-baas Feike Sijbesma.
Sijbesma weet zich op zijn beurt weer gesteund door VNO-NCW opperhoofd Hans de Boer, die net als Rutte en Sijbesma, de Europese CO2-reguleringen willen uitbreiden en dergelijke zaken niet vindt passen bij het 'Nederlandse klimaatakkoord'. Volgens De Boer zou het bewerkstelligen van een CO2-reductie door het bedrijfsleven 'in Europa' moeten worden geregeld. Daar ga je dus: op nationaal niveau de burger uitkleden, maar voor het bedrijfsleven een Europese maatstaf stellen. Lekker makkelijk.
Hoe het huidige klimaatakkoord zich laat doorrekenen weet vooralsnog niemand. Maar het is de verwachting dat het de economische groei zal afremmen. Wanneer de CO2-reductie, zoals deze wordt voorgeschreven in het Klimaatverdrag van Parijs (2015), op korte termijn wordt afgedwongen dan kan het zomaar eens zijn dat de economie zelfs in een recessie terechtkomt. Klimaatwerklozen zouden inderdaad een begrip kunnen worden en het leven wordt ongekend duurder.
De oppositie in de Tweede Kamer wil debatteren over het akkoord, maar laat u vooral niets wijsmaken! Vrijwel alle partijen zijn voorstander van de destructieve CO2-reductieplannen. Het mag wat kosten, maar in een samenleving waar dergelijke plannen via overheidsdwang worden geïmplementeerd kunt u er zeker van zijn dat de rekening bij de zwaksten komt te liggen. Immers is dit hoe macht werkt: degene met macht wentelt kosten af op de zwaksten, tenzij de machthebber humaan is. Een belangrijke datum dus, 13 maart, ook voor 'sociaal Nederland'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten