Angstaanjagend. Briljante ISIS-gids vertelt radicale jongeren precies datgene wat ze moeten weten

Geen categorieapr 05 2015, 13:00
ISIS heeft een nieuw e-book voor jihadjongeren in Europa uitgebracht. Het is angstaanjagend hoe goed het is.
ISIS is niet alleen een angstaanjagende terreurorganisatie - dat weten we allemaal. Maar tegenwoordig ook een uitgeverij. En in die hoedanigheid zijn ze minstens zo gevaarlijk als de eerste. Zie namelijk wat er van de week van de (digitale) drukpersen rolde:
How to survive in the west: a Mujahid guide, heet de publicatie. Het een handleiding voor jonge jihadisten die in Europa en Amerika hoe hier te overleven terwijl je aanslagen wil plegen, dus. En wat ik er van vind? In één woord briljant.
En ik gebruik dat soort woorden niet omdat ik bewondering heb voor de doelen van ISIS. Juist het tegenovergestelde: elke dag dat ISIS nog bestaat is een smet op het blazoen van de mensheid. Deze club moet worden opgerold en naar de voetnoten van de geschiedenis verwezen, zo spoedig mogelijk. Maar het punt is: we hebben geen plan om dat te doen. We bombarderen wat, we sturen wat wapens op naar de Koerden. We proberen de strijd van de dag te winnen, maar een allesbepalende campagne om ISIS volledig van de kaart te vegen is er niet.
Laat How to survive in the West nu precies dat element wel bevatten: het heeft een visie en vertelt heel gedetailleerd hoe men langzamerhand het hele Vrije Westen onderuit kan halen. Het boek is gruwelijk, maar het bevat precies alles wat een jihadist moeten weten: het moedigt aan, het inspireert, het legt uit, het instrueert en het verklaart.
De pagina's van het boek lijken rechtstreeks geislamiseerde versie van Machiavelli's Il principe te komen. Het probeert één eigenschap namelijk keer op keer in de koppen van de jonge geweldsliefhebbers te rammen: wees sluw. Wees enorm sluw. Kleed je niet als een radicaal, doe eigenlijk net alsof je een gewone westerse jongen bent en bereid je terreuraanslag in stilte voor. Wees onderweg naar je doel niet al te idealistisch. Wees praktisch. Ga recht op je doel af - het doden van zoveel mogelijk christenen, ongelovigen en andere 'godslasteraars' - en laat dat het enige zijn dat telt.
Hopelijk snapt u nu waarom ik dit boek 'briljant' noem, want het geeft jihadisten precies de intellectuele munitie die ze nodig hebben om de trekker over te halen - letterlijk. Het boek voorziet in het gevaarlijk maken van lieden die slechts potentieel gevaarlijk zijn. Het zaait haat in de harten, maar haalt alle twijfel eruit. Het maakt van onzekere puberjongens meedogenloze moordmachines.
How to survive in the West, dus. Als de visie van dit monsterlijke boek werkelijkheid wordt, valt er voor vrijheid en vrijheidsliefhebbende mensen niet veel meer te overleven. Dan zijn wij degenen die een boek nodig hebben dat ons vertelt hoe we ons staande kunnen houden in het gedeelte van de wereld dat nu nog bekendstaat als 'het Vrije Westen.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten