Bandiet Poetin heeft amnestie voor MH17-knallers bewerkstelligd

Geen categoriefeb 12 2015, 18:00
Het Minsk-akkoord kan wel eens heel erg onvoordelig uitpakken voor Nederland. Schandalig.
Zoals ik eerder vandaag al schreef heeft maffiosi Vladimir Poetin het weer mooi voor elkaar: Oekraïne komt definitief niet bij de NAVO, en hij krijgt z'n zelfbesturende pro-Russische republiekjes. Maar de beerput is nog dieper dan ik al dacht. Want niet alleen gaan alle "pro-Russische rebellen" die Oekraïense burgers hebben staan executeren vrijuit, maar ook de BUK-bedienden die de MH17 met een rakettenregen hebben neergehaald nabij Donetsk:
De Tweede Kamer wil van het kabinet weten of het akkoord in het conflict in Oekraïne ertoe kan leiden dat de daders van de vliegramp met vlucht MH17 niet vervolgd kunnen worden. In de in Minsk gesloten overeenkomst over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne zouden afspraken zijn gemaakt over amnestie voor misdaden die zijn gepleegd in de regio's Loehansk en Donetsk, het gebied waar de MH17 neerkwam.
De Tweede Kamer is flink boos, en terecht. Al tijden is de regering niet in staat om voortgang te boeken of openheid te tonen rondom het Maleistische toestel waarin 200 Nederlanders hun laatste vlucht beleefden. Nu komt er nog eens bovenop. Het is ronduit bizar te noemen dat Nederland niet op tijd aan de bel heeft getrokken in Minsk, waardoor de MH17-moordenaars strafrechtelijk onaantastbaar worden. Een zoete droom voor Poetin, maar een nachtmerrie voor alle nabestaanden.
Premier Rutte beweert dat de daders van de MH17 niet onder de amnestieregeling vallen, maar dat is op z'n best een gokje van onze eerste minister. Het Minsk-akkoord rept er met geen woord over.
Maar het is niet alleen Nederlands falen. Het is vooral onbegrijpelijk dat Merkel - die in alle fasen met Poetin aan één tafel onderhandelde - hier mee akkoord ging. Niet alleen omdat Duitsland zelf ook vier mensen verloor in de ramp, maar vooral omdat Nederland al jaren haar trouwste bondgenoot is. Is dit nu de manier om dankjewel te zeggen? De families van tweehonderd van onze landgenoten gewoon de middelvinger te geven omwille van wat nietsbetekende toezeggingen uit Moskou?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten