Boem! Exitpoll Duitsland: AfD stormt de Bondsdag in met 13,5 procent, Merkels CDU verliest 9 procent!

Boem! Exitpoll Duitsland: AfD stormt de Bondsdag in met 13,5 procent, Merkels CDU verliest 9 procent!

Voor het eerst in decennia heeft Duitsland een rechts-populistische partij in het parlement.

Dat wordt janken en brullen vanavond in kamp Merkel. Jawel, haar CDU is wéér de grootste partij van Duitsland geworden, aldus de exitpolls, maar toch hebben de Duitse christendemocraten flink ingeleverd. 9 procentpunt ten opzichte van de vorige verkiezingen zelfs:

De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel heeft volgens de exitpoll zoals verwacht de meeste stemmen gekregen in de Bondsdagverkiezingen. De partij kwam uit op 32,5 procent, een verlies van 9 procent ten opzichte van 2013.

In 2013 ontving CDU dus meer dan 40 procent van de stemmen. Vandaag hebben we het nog maar over iets meer dan 30 procent. Dat is een enorm verlies... en het is tekenend voor de impopulariteit van Merkel, die alleen maar getolereerd wordt omdat Duitsers het gevoel hebben dat er nu eenmaal niemand anders is om de kar te trekken.

Ik bedoel maar: de andere 'bekende' optie was Martin Schulz. Dat wil de gemiddelde Duitser natuurlijk al helemaal niet. Niemand verbaast zich er dan ook over dat uit dezelfde exitpolls blijkt dat de Duitse versie van de PvdA, Schulz's SPD, totaal is weggevaagd. Schulz en co. kregen maar 20.2 procent van de stemmen.

Slechts 1 op de 5 Duitsers stemden dus op Schulz. Lachwekkend.

Het was dan ook het slechtste resultaat voor de SPD sinds de Tweede Wereldoorlog.

Hilarisch.

Natuurlijk betekenen die slechte uitslagen voor SPD en CDU ook dat andere partijen geprofiteerd hebben. Toch?

Nou, dat klopt. Alternative für Deutschland stormt de Bondsdag namelijk binnen met 13,5 procent van de stemmen. Ja, dat lees je goed: de rechts-populistische partij die vier jaar geleden de kiesdrempel niet haalde is nu bijna net zo groot als de oude SPD!

Geen wonder dus dat ook onze eigen NOS flink van slag is:

Correspondent Jeroen Wollaars spreekt van een groot verlies voor Merkel en een afrekening met haar vluchtelingenproblematiek. "Het betekent vooral dat er aan de rechterkant van de CDU/CSU-combinatie een nieuwe, grote sterke partij in Duitsland bijkomt en dat is na de Tweede Wereldoorlog nog niet gebeurd. Dat gaat echt het politieke landschap hier op zijn kop zetten."

Ja he?

Ik zou zeggen, dames en heren van het mediakartel én het partijkartel: wen er maar aan. Uit de peilingen blijkt immers dat Forum voor Democratie flink aan de weg timmert in eigen land. In Engeland hebben ze voor Brexit gestemd. In Frankrijk is het Front National de tweede partij geworden bij de presidentsverkiezingen...

Ja. Die rechtse lente waarover gesproken wordt is écht aangebroken. Deal with it, linkse wegkijkers!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties