Catalaans parlement stemt om door te zetten en roept de onafhankelijkheid uit

Geen categorieokt 27 2017, 16:00
Gisteren lastte de Catalaanse Puigdemont een toespraak af en dat bracht heel veel vragen naar boven. Gaat het nog wel door? Wordt de onafhankelijkheid uiteindelijk niet uitgeroepen? Komen er nieuwe verkiezingen? Nu is het een stap verder, het Catalaans parlement stemt in met het doorgaan op het pad der onafhankelijkheid.
Puigdemont is bang voor het Spaans parlement dat stemt voor het activeren van artikel 155 van de Spaanse grondwet, waarbij de autonomie van Catalonië wordt ingetrokken. Als Puigdemont onafhankelijk wil worden, dan maakt het niet uit of het artikel wel of niet wordt geactiveerd. Hij moet bang zijn, samen met Catalonië over de acties van de Spaanse regering als ze het leger gaan sturen om orde op zaken te stellen.
De Europese Unie gaat ook niet meehelpen en geen een van de andere regeringsleiders. Wat politiek gezien natuurlijk logisch is, aangezien Spanje een belangrijke medestander is in het Europese beleid en Catalonië een kleine schakel is in het politieke spel. Daarin maken de Europese regeringsleiders natuurlijk wel consistentiefouten, aangezien ze vroeger wel voor andere onafhankelijkheidsgroepen zijn geweest, zoals wat er gebeurd is met Kosovo.
Het blijft een heel moeilijk verhaal, waarbij er twee kanten tegenover elkaar staan die niet met elkaar communiceren en sowieso al een grote kloof tussen hen in heeft staan. Wat er ook gebeurd, het zal niet meer hetzelfde zijn en de Catalanen en Spanjaarden zullen in veel opzichten zich niet meer één voelen, waarbij secessie bewegingen alleen maar meer brandstof zullen krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten