jan roos

Column Jan Roos: Stef Blok-criticus Nynke de Jong is een onnozel wicht met onderontwikkeld denkvermogen

Geen categoriejul 20 2018, 12:00
Jan Roos pakt in zijn column van deze week zijn Algemeen Dagblad-collega Nynke de Jong aan. De Jong suggereerde namelijk dat Stef Blok moest emigreren naar de Noordpool vanwege zijn afkeer van de multiculturele samenleving. Dat is onnozel én hypocriet, zo betoogt Jan.
Ik ga iets doen wat ik eigenlijk helemaal niet moet doen. Ik ga een zwakkere in de samenleving aanvallen. Op de man spelen, of in dit geval de vrouw. Dus precies wat mijn lieve moeder mij heeft geleerd om niet te doen. Pak iemand van je eigen kracht, zegt ze altijd. Niet naar beneden schoppen. En toch ga ik het doen. Omdat dit zwakkere type een column heeft in het AD. Dan mag je iemand tot de enkels afzagen, ook al is het denkvermogen van diegene nou niet - uh hoe zeg je dat netjes - erg ontwikkeld. Lees eerst even deze column van Nynke de Jong.
Alles wat er mis is met dit soort linkse deugdenkers komt samen in dit schrijfsel van dit grietje. Om te beginnen heeft Minister Blok niets anders dan de waarheid gesproken. Dat is voor een minister, die onder premier Rutte werkt, al een complimentje waard. Over het algemeen liegen ze, maar nu is er dus eentje die zonder blad voor de mond spreekt over het multiculturele drama dat Europa steeds verder laat wegzakken als beschaafd continent.
Blok zei dus: "Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (....) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet." Nou, ik ook niet. Niemand kent die, want ze zijn er niet. In ons land zijn, om maar twee bijvoorbeelden te noemen, Joden niet veilig en moet je als Koerd oppassen voor agressieve Turken. In elk land waar te veel immigranten leven is de samenleving als los zand geworden. Mensen leven langs elkaar, niet met elkaar. Sektarische invloeden van buitenaf worden binnenlandse problematiek zoals bijvoorbeeld de steeds verdergaande islamisering. Dat drukt op de eenheid en daarmee ook op de veiligheid van een land.
Nynke vindt dat als je dat ziet en zegt je waarschijnlijk heel hard op je hoofd bent gevallen. Anders gezegd, je moet haast wel een fysieke of geestelijke aandoening hebben als je tot deze conclusie komt. Of enge rassentheorieboekjes lezen. De laatste opmerking klonk waarschijnlijk gewoon heel lekker deugend, want ras heeft niets van doen met de woorden van Blok. Hij zegt nergens dat een blanke staat beter is. Hij noemt het alleen onmogelijk om met heel veel verschillende culturen vreedzaam in een land samen te leven. De Jong noemt de uitspraken van Blok belachelijk. Als enig tegenargument presteert ze het om te melden dat er hier geen burgeroorlog is. De multiculturele samenleving is dus een succes in haar hoofdje, totdat er een burgeroorlog woedt. Een nogal ongenuanceerde stelling voor iemand die graag genuanceerd wil zijn, me dunkt.
Als het niet stupide genoeg is vindt Nynke dat Stef Blok zelf maar “moet oprotten” vanwege zijn kritiek. Ik blijf het toch opvallend vinden dat de liefhebbers van een inclusieve samenleving zo graag mensen willen laten oprotten. Dat maakt de maatschappij, mijn inziens, toch wel een erg exclusief feestje. “Ga lekker op de Noordpool je eigen Stef Blok-samenleving oprichten, vol witte mannen van middelbare leeftijd die idiote uitspraken doen.” Dit onnozele wicht wil dus dat iedereen die ziet wat er werkelijk gaande is oprot. Natuurlijk gaat dat gepaard met een racistische en discriminerende opmerking over Bloks huidskleur en leeftijd, want dit soort anti-racisten hebben de mond vol over blanken, die ondanks hun zogenaamde kleurenblindheid het kwaad van de wereld zijn.
Zo zie je maar dat de zogenaamde deugers steeds maar weer niet deugen. Dat zou natuurlijk voort kunnen komen uit slechtheid, maar ik ben bang dat het niets anders is dan simplisme.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten