shutterstock 1460208077

Column Ozair Hamid: De EU en links laten in het Brexit proces zien dat er helemaal geen echte democratie is

Geen categorieokt 26 2019, 14:00
Het Verenigd Koninkrijk lijdt lang onder een parlement dat niet bereid is om Brexit uit te voeren, laat staan voor 31 oktober: de belofte van Boris Johnson. Hoe staat de Britse bevolking hierin en wat is de rol van links in dit proces?
Lang riep Boris Johnson in het Verenigd Koninkrijk (VK): “Get Brexit done by the 31st of October.” Het mkb en grote multinationals zijn namelijk niet gebaat bij constante uitstel. 'Verder moeten we Brexit afronden zodat we ons kunnen focussen op wat belangrijk is: De zorg, onderwijs en veiligheid,' aldus de conservatieve premier.
En gelijk heeft hij. Beurzen en het consumentenvertrouwen lijden onder de onzekerheid die is ontstaan door de Surrender Act: een wet die het onmogelijk maakt om het VK zonder afspraken uit de Europese Unie te loodsen. Niet alleen economisch is dit een tragedie en zorgde het voor een slechtere onderhandelingspositie, het is ook democratisch verraad, vergelijkbaar met het afschaffen van het referendum door Ollongren en co. Want het mandaat van de 17,4 miljoen mensen die hebben gestemd vóór Brexit (8% meer dan de remainers) is niet verwaterd. Het is zelfs versterkt, zoals een YouGov-peiling die 5 dagen geleden is uitgebracht constateert: 43% van de Britse bevolking vindt dat The Commons de deal moet accepteren tegenover een magere 29% die wil dat het parlement de deal afwijst.
Vooral de Liberaal-Democraten en de communisten van de grootste oppositiepartij, Labour, zien niets in het uitvoeren van de uitslag van de grootste volksraadpleging (72,2% stemde) in de Britse geschiedenis.
Verrassend is het niet, dit fenomeen zien we in de gehele wereld. De Amerikaanse Democraten die Trump willen afzetten, omdat zij bang zijn dat hij de herverkiezing in 2020 wint en in eigen land hebben we D66 die het referendum afschaft, ‘omdat het toch niet wenselijk is’. Feit is natuurlijk dat de afschaffing komt vanwege het hebben van een ‘te foute’ mening. Nederland leunt naar rechtsliberalisme en op sommige thema’s naar het conservatisme, iets wat niet wenselijk is voor een sociaal-liberale partij.
Hetzelfde is dus het geval aan de andere kant van de Noordzee. Labour beloofde een verkiezing als No Deal van tafel is. Dat is nu het geval. De premier stuurde een week geleden een brief naar Brussel waarin hij vraagt om uitstel van de Brexit. En de beloofde verkiezing? Die lijkt er niet te komen, omdat de partijleider Jeremy Corbyn nog steeds onterecht vreest voor een No Deal-scenario.
Volksverlakkerij is het, wat laat zien hoe lastig het is om van de machtshongerige EU te ontsnappen. Hoe eerder er dan uit, hoe makkelijker. Een uittreding van Nederland uit de EU en met een vrijhandelsakkoord, is noodzakelijker dan ooit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten