D66 wil 'aangewezen overlever' op Prinsjesdag vanwege terreurdreiging

D66 wil 'aangewezen overlever' op Prinsjesdag vanwege terreurdreiging

Gek. Ik dacht dat het terrorismegevaar zwaar overdreven werd door 'rechts-populisten'?

D66 heeft naar het Amerikaanse stelsel gekeken. Hartstikke leuk, natuurlijk, misschien dat ze er iets van kunnen leren over, zeg, de verdeling van de macht en de voordelen van een parlement dat daadwerkelijk ergens voor staat en het kabinet waar nodig flink op de korrel neemt.

Nou nee. Wat ze er dan wel van geleerd hebben?

Op Prinsjesdag moeten een minister en een Kamerlid zich op een geheime locatie schuilhouden om in het geval van een terroristische aanslag het landsbestuur over te nemen. Regeringspartij D66 wil een Nederlandse versie van de Amerikaanse designated survivor, letterlijk een 'aangewezen overlever' die de macht krijgt indien Haagse politici en het staatshoofd gezamenlijk iets overkomt.

D66-Kamerlid Sneller zegt weliswaar dat de kans "gelukkig heel klein" is dat zoiets gebeurt, maar als het wel zo is "zitten we zonder koning, zonder bewindspersonen en zonder de Staten-Generaal." Vandaar dus dit voorstel.

Toch is dat een beetje apart. Als één partij zich verzet tegen het idee dat extremistisch-islamistisch terrorisme een reële dreiging vormt voor Nederland is het D66. Die partij doet net alsof er niets aan de hand is en levert voortdurend kritiek op politici, columnisten en partijen die stellen dat er wel degelijk een probleem is -- en dat de terreurdreiging eerder groter dan kleiner wordt.

D66 vindt dat normaal gesproken de grootst mogelijke onzin. Welnee, roepen Alexander Pechtold en zijn vrienden keer op keer! Geert Wilders en Thierry Baudet overdrijven! Het valt allemaal best mee! Meer, meer, meer!

Nou ja, toch niet. Want achter de schermen komen ze snel met een voorstel om ervoor te zorgen dat het land geleid kan worden als de hele politieke klasse in één klap weggevaagd wordt door een aanslag.

Umh.

Juist. Kunnen we dan vanaf nu stellen dat D66 terrorisme wél serieus neemt, en voortaan dus zaken moet kunnen doen met de PVV én FVD?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties