Dat je het nu al weet: dit wordt de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017

Dat je het nu al weet: dit wordt de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017

Na de verkiezingen van maart gaat de Tweede Kamer er héél anders uitzien. Zoals Donald Trump zou zeggen: geloof me.

De verkiezingen zullen pas over 2,5 maanden plaatsvinden, maar dat betekent niet dat we de uitslag nog niet mogen voorspellen. Dat spelletje speel ik namelijk buitengewoon graag, ook al zitten we er natuurlijk regelmatig helemaal naast (zie Trump versus Clinton).

Gelukkig valt de situatie in Nederland vaak beter in te schatten, alleen al omdat er in ons land veel minder traditionele thuisblijvers zijn die de boel opeens kunnen verstoren door wél te stemmen. In Amerika stemt slechts 50% van het electoraat. In Nederland doen we dat, gelukkig, veel beter.

Daarom hier mijn (educated) voorspelling voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017:

1. De PVV wordt de grootste met 33 zetels
Ja, ja, ik geef de PVV een paar zetels meer dan het gemiddelde van de pelingen van de afgelopen twee maanden. Maar dat beschouw ik niet als een groot risico. Volgens mij gaat Wilders namelijk flink profiteren van een campagne waarin de zorg, de economie, het immigratiebeleid en de Europese Unie centraal staan. Op elk van die punten sluit de PVV goed aan bij de denkbeelden van een groot deel van de Nederlandse bevolking. Dat moet dus wel goed aflopen vor Wilders en zijn partijgenoten.

2. De VVD gaat hard onderuit, maar wordt toch de tweede partij met 26 zetels
De VVD slaagt er op de één of andere manier steeds weer in om een comeback te maken als verkiezingsdag nadert. Toch denk ik dat Rutte er dit keer niet in slaagt om zijn partij weer de grootste te laten worden. Nederlanders zijn onderhand namelijk gewoon een beetje Rutte-moe, wat natuurlijk niet gek is na 7 jaar. Je moet wel van bijzonder goede huize komen als je daar nog eens vier jaar aan wilt toevoegen.

3. De PvdA gaat ongelooflijk af en houdt maar 16 zetels van de huidige 38 over
Het meest hilarische hieraan is, natuurlijk, dat de PvdA daar nu nog blij mee zal zijn ook. De partij staat immers met enige regelmaat op een stuk of 10 zetels in de peilingen. 16 zetels is dan heel behoorlijk. Historisch gezien is het daarentegen natuurlijk een ongelooflijke, epische nederlaag. De vraag is alleen nog: mag Lodewijk Asscher aanblijven als hij maar 16 zetels vasthoudt?

4. Het CDA gaat het beter doen dan de peilingen aangeven, maar gaat niet écht verrassend: 17 zetels
Ik ga er dus vanuit dat het CDA en de PvdA ongeveer even groot worden. Maar, jawel, het CDA zal toch meer zetels krijgen. Dat komt doordat de christendemocraten de afgelopen vier jaar vrij effectief oppositie gevoerd hebben, omdat Buma overkomt als een degelijke, rustige leider, en last but not least omdat Pieter Omtzigt de partij gratis en voor niets in zijn eentje aan een paar zetels helpt.

Als je bovenstaande doorrekent zie je dus dat PVV, VVD en het CDA samen uitkomen op... 80 zetels. In principe zou er dus een PVV-VVD-CDA kabinet kunnen komen.

5. 50Plus gaat 10 zetels binnenslepen
Naast de verkiezingswinst van de PVV en de nederlaag van de PvdA wordt het succes van 50Plus hét verhaal van de Tweede Kamerverkiezingen. Henk Krol en co. hebben af en toe last van een paar critici in de partij, maar die zullen de groei niet echt schade kunnen toebrengen.

6. Pechtold gaat af als een gieter en krijgt maar 12 zetels
Van tevoren had Pechtold ongetwijfeld op meer gehoopt, maar helaas voor D66 heeft hij één probleem: Pechtold zelf. De man komt gewoon over als misselijk, onbetrouwbaar mannetje. Dat gaat hem tijdens de debatten opbreken.

7. Jesse Klaver blijkt toch geen wonderkind te zijn: GroenLinks krijgt 10 zetels
Ja, jammer voor Jesse, maar ik denk dat zijn impact nogal mee zal blijken te vallen. In andere tijden had hij wellicht kunnen doorbreken, maar dit is het jaar van Geert en 'de boze burger.' Klaver past daar helemaal niet bij.

8. De Partij voor de Dieren en de SGP: 3 zetels elk
Voor de SGP is dat als verwacht, voor de PvdD is het toch een beetje een tegenvaller. Helaas jongens, er zijn gewoon niet genoeg veganisten in ons land. Jammer dan.

9. De hilarische Emile Roemer gaat weer Roemloos (haha!) ten onder: 8 zetels voor de SP
Ja, dat zijn er significant minder dan in de peilingen. De reden? De PvdA stijgt immers van 10 naar 16. Die zetels komen grotendeels bij de SP vandaan. Emile Roemer kan na verkiezingsdag dan ook op zoek naar een andere carriere. Het wordt tijd.

10. De progressieve christenen van de ChristenUnie krijgen 6 zetels
Geen idee waarom, maar op de één of andere manier is de CU toch wel redelijk populair in religieus-christelijke kringen. Op zich is Gert-Jan Segers wel een vriendelijke, sympathieke man, dus ik kan me er niet druk om maken.

11. VNL komt als enige nieuwe Nederlandse partij in de Tweede Kamer: 3 zetels
Het is wellicht wat minder dan Jan Roos, Louis Bontes en Joram van Klaveren gehoopt hadden, maar het is een begin. Vaak is dat het enige dat je nodig hebt als partij zijnde, kijk maar naar 50Plus. Die partij kwam met een paar zetels in de Tweede Kamer, maar groeit nu flink door. Ik voorspel dat hetzelfde voor VNL zal gelden. Nu de Kamer in, bij de volgende verkiezingen minstens twee keer zoveel zetels.

12. Er komt voor het eerst in de geschiedenis een buitenlandse partij in onze Tweede Kamer: DENK, 3 zetels
De professionele racismeroepers en zelfverklaarde slachtoffers van DENK gaan helaas terugkomen in de Tweede Kamer. Ze zullen geen tien zetels krijgen, maar drie? Ja, dat lukt ze wel. Dat is natuurlijk dieptriest voor Nederland, maar het betekent ook dat wij van DDS weer genoeg zullen hebben om over te schrijven. Het glas is halfvol jongens.

Goed, dat is mijn voorspelling. Ben je het ermee eens of zie jij het helemaal anders?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties