De AIVD waarschuwt: "De dreiging van ISIS is niet weg. ISIS blijft in staat om jihadisten te mobiliseren"

Geen categoriemrt 25 2019, 13:00
Baghouz is inderdaad gevallen, maar dat betekent -- helaas -- niet dat het gevaar dat er van ISIS uitgaat verdwenen is.
In een nieuw artikel op haar website laat de AIVD weten dat, hoewel het laatste bolwerk van ISIS in Syrië inderdaad gevallen is, dit niet betekent dat er geen dreiging meer uitgaat van de terreurorganisatie. Sterker nog, die dreiging blijft bestaan -- en ja, we moeten ons nog altijd grote zorgen maken over aanslagen van de terreurclub... en over een mogelijke comeback in Syrië zelf.
Oh ja, en dan zijn er ook nog al die 'buitenlandse' terroristen die meestal vanuit Europa naar Syrië gekomen zijn om daar een hel op aarde te creëren:

Hoewel ISIS aanzienlijke verliezen heeft geleden gaat er nog steeds een behoorlijke dreiging vanuit. Er bevinden zich nog altijd aanzienlijke aantallen buitenlandse strijders in Syrië.

De lokale omstandigheden, die de organisatie eerder ruimte boden om op te komen, zijn vrijwel onveranderd. ISIS weet zich al langere tijd aan te passen aan de situatie en transformeert zich tot ondergrondse organisatie. Hoewel ISIS er sinds oktober 2017 steeds minder in geslaagd is om aanslagen uit te (laten) voeren in Europa, blijft ISIS in staat om de mondiale jihadistische beweging te mobiliseren. De droom van het kalifaat blijft immers bestaan.

Als voorbeeld daarvan geeft de AIVD aan dat er de afgelopen jaren zo'n 300 extremisten zijn afgereisd van Nederland naar Syrië. 135 van hen bevinden zich nog steeds "met jihadistische intenties" in dat land. We hebben het dus over ongeveer de helft van de Nederlandse Syriëgangers. Die zijn daar nog steeds en geloven blijkbaar dat ze de kans zullen krijgen om hun verschrikkelijke denkbeelden nogmaals in de praktijk te brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten