De Roemeense vrouw die seksslaven redt en verzorgt

Geen categorieapr 19 2016, 9:00
Psycholoog Iana Matei haalt meisjes uit de gedwongen prostitutie, vangt ze op en geeft ze vervolgens psychologische begeleiding én een opleiding.
Een nieuw meisje is net gearriveerd. Het 14-jarige meisje heeft haar zwarte haar achterover gedaan. Net als veel van haar voorgangers is ze een slachtoffertje van de gedwongen prostitutie. Oftewel: seksslavernij.
"Ik zie dat je goede cijfers had voor wiskunde, toen je nog naar school ging," zegt Iana Matei tegen het meisje over wie ze zich ontfermd heeft. "Dat is heel positief omdat we je zo snel mogelijk terug naar school moeten brengen."
Matei, een psycholoog, zet zich nu al 18 jaar in voor slachtoffers van de gedwongen prostitutie. Ze heeft zelfs een speciale opvang opgezet voor ze in het dorpje Pitesti, wat ongeveer een uur van Boekarest ligt. In bijna twee decennia tijd heeft ze letterlijk honderden meisjes en vrouwen geholpen. Soms haalt ze de meisjes letterlijk zélf uit de slavernij. Dat is ongelooflijk gevaarlijk werk omdat hun pooiers/mensenhandelaren bijzonder hardhandig zijn.
"Ik weet niet of ik moedig ben, maar ik weet wel dat ik woest ben," zegt Iana. "Ik word gedreven door woede. Ik ben boos op de mensen die dit doen, die een jong meisje in elkaar slaan, verkrachten, en vervolgens de prostitutie in dwingen zodat ze levenslang getraumatiseerd is. En ik ben ontzettend boos op de maatschappij omdat die dit oogluikend toestaat."
In geen enkel ander land dat lid is van de Europese Unie wordt er zoveel gehandeld in meisjes en vrouwen als in Roemenië. De meeste van deze meisjes worden vervolgens gedwongen prostituees. Zij 'werken' in Roemenië zelf, maar ook in landen als Italië, Spanje, Duitsland en, natuurlijk, Nederland. Langzamerhand komen er steeds meer sekstoeristen naar Roemenië zelf, en de slachtoffertjes worden met de dag jonger.
"Ik ben nu een opvang aan het opzetten in Cluj," zegt Iana. "Die omgeving is vreselijk. Je kunt daar negen jaar oude meisjes zijn die op straat werken." Als prostituees dus. "Hun pooiers doen make-up bij ze op en doen ze vervolgens sexy kleding aan. Maar je kunt nog steeds zien dat ze heel, heel jong zijn. En niemand doet er iets aan."
Nou ja, niemand behalve Iana zelf dus. Deze heldin werk al 18 jaar met de slachtoffers van dit verschrikkelijke misdrijf. Daarbij redt zij ze niet alleen, maar vangt zij ze ook nog eens op en geeft ze hen vervolgens een opleiding, zodat ze een andere, goede baan kunnen krijgen als ze volwassen zijn.
En dat is waarom deze dame wat mij betreft in aanmerking zou moeten komen voor een Nobelprijs voor de Vrede. Mensenhandel is werkelijk een enorm probleem, niet alleen in Oost-Europa, maar in de hele wereld. Het is belangrijk dat we haar de erkenning geven die ze verdient, een Nobelprijs doet dat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten