De VVD is verrot tot op het bot

Geen categoriefeb 20 2015, 18:06
De meest corrupte partij van Nederland.
Jarenlang - nee, decennia! - hebben we grappen gemaakt over de vermeende corruptie van de PvdA. Salonsocialisten houden elkaar stelselmatig het hand boven het hoofd, doen alles wat God en Marx verboden hebben, maar doen wel net alsof ze heilig zijn. En zichzelf ondertussen maar verrijken.
Het afgelopen jaar is echter duidelijk geworden dat de sociaaldemocraten bepaald niet de enigen zijn met ethische problemen. Sterker nog, als je moet afgaan op nieuwsberichten van de laatste tijd kun je niet aan de conclusie ontkomen dat de 'liberale' VVD de PvdA tegenwoordig naar de kroon steekt.
Niet geheel verrassend vraagt het AD zich dan ook het volgende af:
VVD-Kamerlid Mark Verheijen legde deze week tijdelijk zijn werk neer, na een aangifte wegens corruptie. Hij is lang niet de enige VVD-politicus die in opspraak raakt. Corruptie, belangenverstrengeling, lekken, gesjoemel. Steeds weer komt er een andere VVD'er negatief in het nieuws. Wat is er toch aan de hand bij de liberalen?
Een goede vraag, en gelukkig heb ik er een antwoord op: de VVD is verworden tot een bestuursclubje van, voor en door insiders en carriere politici die het alleen maar doen voor hun eigen macht (of geldelijk gewin). Dát is er aan de hand.
Ooit waren VVD'ers over het algemeen ideologisch liberaal en gingen ze de politiek in om Nederland een beetje liberaler te maken. Ze hadden een duidelijke visie op de rol van de staat en wilden die in de praktijk brengen. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Heel veel VVD'ers doen het voor zichzelf, familie en vrienden, en weten niet eens wat het liberalisme ideologisch nou echt inhoudt.
Daar komt bij dat ze al zo lang actief zijn in de politiek - en het al zo lang voor het zeggen hebben - dat ze in een totaal andere wereld leven dan wij. Een wereld waarin het niet netjes is als je onjuiste declaraties indient, maar meer ook niet. Zie hoe premier Rutte, de leider van de liberalen!, reageerde rond de ophef rond Kamerlid Mark Verheijen. De zaak was in zijn ogen "onredelijk opgeblazen," en daar moest de kiezer het dan maar mee doen. Ach jongens, waar hebben we het eigenlijk over, die paar centen? Dat soort dingen horen er toch bij? Overal gebeurt weleens wat.
Toch?
Kortom, de VVD is een corrupte establishment-club geworden en diens leiders vinden dat wel prima. Dát is wat er is misgegaan.
De enige manier om dit op te lossen? De VVD moet enkele zware verkiezingsnederlagen leiden. Dat is de enige manier om de partij te dwingen om groot schip te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten