Mark Verheijen houdt ermee op, voor een tijdje in ieder geval

De VVD’er is een beetje zwanger.

Een beetje zwanger zijn kan niet. Net zoals een beetje integer zijn. Je bent integer of je bent het niet. En in het geval van VVD-Kamerlid Mark Verheijen kan iedereen zien dat hij niet integer is. Hij heeft duizenden euro’s ten onrechte gedeclareerd als bestuurder in de provincie Limburg, en nu is er ook nog aangifte wegens corruptie tegen hem gedaan omdat hij tijdens zijn werk als wethouder in Venlo een bevriende projectontwikkelaar heeft bevoordeeld.

Maar opstappen, ho maar. Verheijen schort slechts tijdelijk zijn werkzaamheden op totdat het interne onderzoek naar zijn integriteit is afgerond. Op de website van de VVD staat deze verklaring van de liberaal:

“Vandaag is er aangifte tegen mij gedaan. Dit is nu een zaak voor het OM en het past mij niet daar publiekelijk op te reageren. Al eerder heb ik de Commissie Integriteit van mijn partij gevraagd onderzoek te doen vanwege de aanhoudende discussie omtrent mijn integriteit. Mocht het oordeel van de Commissie Integriteit daar aanleiding toe geven zal ik daar vanzelfsprekend consequenties aan verbinden. Datzelfde geldt op het moment er sprake zal zijn van een strafrechtelijk onderzoek tegen mij. Ik heb aan fractievoorzitter Halbe Zijlstra verzocht mijn werkzaamheden als Kamerlid op te mogen schorten tot de uitkomst van het onderzoek van de Commissie Integriteit. Dit betekent dat ik tot de uitkomst van dit onderzoek geen werkzaamheden verricht en de door mij te ontvangen schadeloosstelling voor deze periode zal terugstorten.”

Pas als de integriteitscommissie besluit dat Verheijen niet integer is of als het Openbaar Ministerie over gaat tot vervolging, zal hij definitief opstappen. De afgelopen dagen heeft de VVD-top Verheijen de hand boven het hoofd gehouden door de boel af te doen als “redelijk opgeblazen“, maar ik denk dat ze hem inmiddels goed zat beginnen te worden. Door zijn acties keldert de VVD in de peilingen alsof de partij de Titanic is en net een ijsberg heeft geraakt.

Als Verheijen nu gewoon was opgestapt, was de ophef voorbij. Nu blijft deze zaak nog weken dooretteren, met nog maar één maand te gaan tot de – voor het voortbestaan van het kabinet belangrijke – Provinciale Statenverkiezingen. Rechtse kiezers zullen even geen trek meer hebben in de VVD, met de ene na de andere niet bepaald integere VVD-politicus in de partij. De enige vraag die ik heb: waarom mag Verheijen in hemelsnaam nog blijven zitten?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. aquarius

  Dat terugstorten neem ik maar met een dikke korrel zout .
  Zou hij ook afzien van wachtgeld als hij er straks uitgeknikkerd wordt ?

 2. JOzephius

  Tja tegen zoveel domheid kan toch werkelijk niemand op. Mark pRutte en Halve Zoolstra zetten zich de afgelopen week volledig te kijk en met deze terugtreding erbij wordt het alleen maar erger voor ze. En het is nog maar exact 1 korte maand te gaan tot de PS-verkiezingen. Wat een sukkels, speel open kaart wees transparant en eerlijk want dit gaat ze – hopelijk! – heel erg veel stemmen kosten.

 3. Avander

  Alleen een burger dient integer en loyaal te zijn, zo niet dan weet de overheid wel raad met subversief gespuis.

 4. Noordermiede

  De reactionaire liberale elite en de valse munters bij de VVD kunnen Mark Verheijen niet wippen als kamerlid. Dan gaat de beerput open van de corrupte geldstromen in Limburg en elders naar de VVD. De vlucht naar voren om electoraal proberen te overleven op bijltjesdag op 18 maart. Zo lang mogelijk de dossiers van belangenverstrengeling en corruptie onder de pet houden en duimen maar voor de afrekening bij justitie,

 5. BETSIEvrouwtje

  Ik zou graag nog eens op de manipulatie van scheve “Mark”terug komen::

  VVD Limburg wil verder met CDA en PvdA
  De Limburgse gedeputeerde Mark Verheijen zei zaterdag het meest te zien in een coalitie van CDA, VVD en PvdA. Lijmpogingen met de PVV zijn zinloos, vindt hij.
  21 apr 2012 2 reacties

  De VVD in Limburg wil binnen tien dagen een nieuwe coalitie nadat vrijdag een eind kwam aan de samenwerking tussen CDA, PVV en VVD. De Limburgse gedeputeerde Mark Verheijen zei zaterdag het meest te zien in een coalitie van CDA, VVD en PvdA.
  Lijmpoging zinloos
  ,,We hebben behoefte aan een stabiel bestuur”, benadrukte Verheijen. Een lijmpoging met de PVV heeft volgens hem geen zin meer. Een coalitie van middenpartijen kan snel tot stand komen, denkt Verheijen, die tevens politiek leider van de VVD in Limburg is. ,,De coalitie is gevallen, tijd dat Limburg nu snel weer opstaat”, zei Verheijen.einde bron VVD Limburg!

 6. HenryJoseph

  Duizenden euro’s teveel declareren, campagnegeld aannemen, als wethouder vriendjes bevoordelen (en een ander benadelen). Waar heb je het over? Allemaal opgeblazen!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.