Mark Verheijen houdt ermee op, voor een tijdje in ieder geval

markverheijen1
Foto: Screenshot L1 / YouTube

De VVD’er is een beetje zwanger.

Een beetje zwanger zijn kan niet. Net zoals een beetje integer zijn. Je bent integer of je bent het niet. En in het geval van VVD-Kamerlid Mark Verheijen kan iedereen zien dat hij niet integer is. Hij heeft duizenden euro’s ten onrechte gedeclareerd als bestuurder in de provincie Limburg, en nu is er ook nog aangifte wegens corruptie tegen hem gedaan omdat hij tijdens zijn werk als wethouder in Venlo een bevriende projectontwikkelaar heeft bevoordeeld.

Maar opstappen, ho maar. Verheijen schort slechts tijdelijk zijn werkzaamheden op totdat het interne onderzoek naar zijn integriteit is afgerond. Op de website van de VVD staat deze verklaring van de liberaal:

“Vandaag is er aangifte tegen mij gedaan. Dit is nu een zaak voor het OM en het past mij niet daar publiekelijk op te reageren. Al eerder heb ik de Commissie Integriteit van mijn partij gevraagd onderzoek te doen vanwege de aanhoudende discussie omtrent mijn integriteit. Mocht het oordeel van de Commissie Integriteit daar aanleiding toe geven zal ik daar vanzelfsprekend consequenties aan verbinden. Datzelfde geldt op het moment er sprake zal zijn van een strafrechtelijk onderzoek tegen mij. Ik heb aan fractievoorzitter Halbe Zijlstra verzocht mijn werkzaamheden als Kamerlid op te mogen schorten tot de uitkomst van het onderzoek van de Commissie Integriteit. Dit betekent dat ik tot de uitkomst van dit onderzoek geen werkzaamheden verricht en de door mij te ontvangen schadeloosstelling voor deze periode zal terugstorten.”

Pas als de integriteitscommissie besluit dat Verheijen niet integer is of als het Openbaar Ministerie over gaat tot vervolging, zal hij definitief opstappen. De afgelopen dagen heeft de VVD-top Verheijen de hand boven het hoofd gehouden door de boel af te doen als “redelijk opgeblazen“, maar ik denk dat ze hem inmiddels goed zat beginnen te worden. Door zijn acties keldert de VVD in de peilingen alsof de partij de Titanic is en net een ijsberg heeft geraakt.

Als Verheijen nu gewoon was opgestapt, was de ophef voorbij. Nu blijft deze zaak nog weken dooretteren, met nog maar één maand te gaan tot de – voor het voortbestaan van het kabinet belangrijke – Provinciale Statenverkiezingen. Rechtse kiezers zullen even geen trek meer hebben in de VVD, met de ene na de andere niet bepaald integere VVD-politicus in de partij. De enige vraag die ik heb: waarom mag Verheijen in hemelsnaam nog blijven zitten?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!