Defensie geeft 'vrijwillige vergoeding' van tonnen aan Irakees die familie verloor door bombardement

Defensie geeft 'vrijwillige vergoeding' van tonnen aan Irakees die familie verloor door bombardement

F-16 in de lucht. Foto via Shutterstock.com, door Newcastle

De Telegraaf spreekt in de titel van van een 'vergisbom', maar dat ligt wat genuanceerder. De Amerikanen erkenden dat ze hadden gemaakt in het selectieproces voor het doelwit. En dat ze hier pas achterkwamen toen de Nederlandse F-16 het doel al had vernietigd.

Nederland kon dus niet weten dat de informatie incorrect was. Maar, zo zei minister Ank Bijleveld van Defensie vorig jaar nog, 'Nederland is weliswaar verantwoordelijk voor het bombardement, maar niet aansprakelijk'. Als ze namelijk aansprakelijkheid zouden erkennen, dan krijgen ze zo nog een paar honderd claims door de brievenbus!

En dan heb ik het met name over het bombardement van die wapenfabriek midden in een woonwijk in Hawija. Dat resulteerde toen in iets van 70-200 doden. En dat is ook nog eens de fout van Nederland zelf, want daar werd meerdere malen voor gewaarschuwd! De informatie was toen wél correct maar werd gewoon moedwillig genegeerd.

Ik ben benieuwd hoe Defensie zich daar verder onderuit gaat proberen te lullen, want dat worden héle dure 'vrijwillige vergoedingen'!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties