Dijkhoff versoepelt regime voor levenslang gestraften

Dijkhoff versoepelt regime voor levenslang gestraften

Levenslang gestraften moeten uitzicht kunnen houden op, aldus Europese rechters. En dus voelt staatssecretaris Dijkhoff zich geroepen de Nederlandse regelgeving aan te passen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff gaat levenslang gestraften binnenkort op proefverlof en naar resocialisatieprojecten sturen. De VVD-bewindsman voelt zich genoodzaakt die stap te zetten, vanwege uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Die stellen dat levenslange gevangenisstraffen weliswaar mogelijk zijn, maar alleen als de veroordeelden een kans houden op terugkeer in de maatschappij, bijvoorbeeld via een gratieverlening.

En daartoe dient proefverlof te worden ingesteld:

De mogelijkheid tot gratie is voor Nederland die stip aan de horizon. Maar de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) zegt nu echter dat rechters niet goed over een gratieverzoek kunnen oordelen, als ze niet een indruk kunnen krijgen van hoe iemand zich in de samenleving zou kunnen handhaven. Daarom zou een vorm van re-socialisatie, een nieuwe kennismaking met de samenleving, voor de veroordeelden nodig zijn, iets van verlof dus.

Momenteel gaat het specifiek om het regime voor één gevangene: de in 1989 veroordeeldeLoi Wah C. die een geheel gezin doodstak, inclusief een vijfjarig meisje en een baby.

De PVV reageerde woedend op het nieuws:

„Een viervoudige moordenaar met een levenslange gevangenisstraf die op verlof mag, het is werkelijk te bizar voor woorden”, aldus Helder. „De RSJ en het ministerie van Veiligheid en Justitie ondermijnen het principe van de levenslange gevangenisstraf.” Ze wil een debat.

Onduidelijk is echter tot in hoeverre Dijkhoff de mogelijkheid heeft om rapporten van de RSJ en uitspraken van het EHRM af te wijken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties