Edith Schippers heeft een nieuwe politieke baan: formateur in Den Haag

Edith Schippers heeft een nieuwe politieke baan: formateur in Den Haag

De VVD'er mag vier partijen helpen een coalitie in elkaar te smeden.

Jarenlang gold Edith Schippers als één van de grootste talenten van de Nederlandse politiek. Ze was de whip van de VVD in de Tweede Kamer, wat inhield dat ze lastige Kamerleden in het gareel hield. Volgens de verhalen gebruikte ze daarbij indien nodig keiharde methoden (zoals mensen vriendelijk vertellen dat hun politieke én privéleven kapot gemaakt zouden worden indien ze niet deden wat de top van de partij wilde). Als minister deed ze het bijzonder goed wat des te opvallender was omdat haar collega-bewindspersonen van de VVD er over het algemeen een grote puinhoop van maakte. Al met al werd er gesuggereerd dat Schippers weleens de gedroomde opvolger kon zijn van Mark Rutte, als die er -- na drie kabinetten -- eindelijk de brui aan zou zetten (en natuurlijk naar Brussel zou verkassen).

Maar toen besloot Schippers opeens om de handdoek in de ring te gooien. Ze lieten weten zich uit de politiek terug te trekken. Meer tijd voor haar gezin. Minder tijd voor politieke spelletjes. Het was een schok, zeker voor mensen die hoop in haar gevestigd hadden; zij werd immers gezien als één van de weinige 'Rutte-VVD'ers' met begrip en sympathie voor de rechter vleugel van de partij.

Nou, goed nieuws. Het heeft er alle schijn van dat Schippers de politiek toch niet helemaal vaarwel heeft gezegd. Groep De Mos heeft gisteravond namelijk laten weten dat Edith Schippers is aangesteld als formateur voor de onderhandelingen voor een nieuwe College met de grootste vier partijen in Den Haag. Het gaat dan dus om Groep De Mos, D66, GroenLinks en Schippers' eigen VVD.

Richard de Mos is bijzonder tevreden met de keuze voor Schippers. "Mevrouw Schippers kennen we als een kordate vrouw," zegt hij. "De verwachting is dat zij goed leiding kan geven aan het proces, dat ze de zaken snel oppakt, en dat we er zodoende snel uit zijn." Het zal niemand verbazen dat haar aanstelling gesteund wordt door de andere drie onderhandelende partijen.

Vanochtend zal Schippers om 10:45 uur de pers te woord staan in de commissieperskamer. Dan horen we ongetwijfeld van haar wat haar plan precies is en hoeveel tijd ze nodig denkt te hebben.

Misschien wel het opmerkelijkste? Dit is natuurlijk een bijzonder mooie generale repetitie voor een vrouw die in de toekomst mogelijk op landelijk niveau wil gaan formeren. Nee, ik zeg niet dat dit haar ambitie is. Maar het is wel een idee. Nietwaar?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties