Eindelijk geeft de overheid toe: Saoedi-Arabië en Koeweit hebben jarenlang geld gestopt in Nederlandse moskeeën en zo het salafisme verspreid

Eindelijk geeft de overheid toe: Saoedi-Arabië en Koeweit hebben jarenlang geld gestopt in Nederlandse moskeeën en zo het salafisme verspreid

Dit is compleet en totaal onacceptabel.

Uit informatie die de Nederlandse overheid tot gisteren angstvallig geheim hield blijkt dat tientallen islamitische organisaties -- met name moskeeën -- de afgelopen jaren bakken met geld hebben gekregen uit Saoedi-Arabië en Koeweit. De overheid wordt al sinds 2010 op de hoogte gehouden van die geldstromen, maar weigerde die informatie publiek te maken. Dat is nu dus eindelijk anders. En terecht, want wij roepen hier al jaren om met z'n allen.

De reden dat we dit willen is voor de hand liggend. Uit cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) blijkt dat het salafisme bezig is aan een enorme opmars in ons land. In vier jaar tijd is het aantal moskeeën dat het salafisme verkondigd verdubbeld... en datzelfde geldt voor het aantal salafistische imams actief in ons land.

Dat zijn bijzonder zorgwekkende cijfers. Het salafisme is namelijk een buitengewoon fundamentalistische versie van de islam. Het vormt de basis van de ideologie van Al Qaeda en ISIS. Deze ideologie moet dus streng aan banden worden gelegd. De overheid moet er letterlijk alles aan doen om het salafisme te ondermijnen.

Maar wat doet Vadertje Staat? In plaats van in te grijpen stelt Den Haag Saoedi-Arabië en Koeweit in staat om het salafisme keihard te promoten. Ja, roept het kabinet, het is problematisch dat dit gebeurt... maar niemand die er iets aan doet. Er zou slechts "openheid" gegeven moeten worden. Leuk hoor, maar daar is geen van de betrokkenen van onder de indruk. En waarom zouden ze ook?

De Tweede Kamer heeft ondertussen gereageerd op publicatie van de lijsten. GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil:

"Dictatoriale Golflanden verspreiden met oliegeld een ultraorthodoxe, intolerante, antiwesterse vorm van islam in het Westen. Dat is niet alleen slecht voor de integratie, maar zo worden ook de bouwstenen gelegd voor radicalisering."

Geert Wilders roept op om de betrokken moskeeën te sluiten. En wel onmiddellijk:

"Meteen sluiten die moskeeën, en daarna de rest."

Natuurlijk zal de regering zoiets nooit doen. Den Haag is namelijk doodsbang dat de relatie met Saoedi-Arabië en Koeweit onder druk komt te staan, wat de voornaamste reden is dat de informatie over de financiering van moskeeën door buitenlandse mogendheden zo lang geheim werd gehouden. Saoedi-Arabië bepaalt wat er in Nederland gebeurt, hoe onze moskeeën eruitzien, welke boodschap ze verkondigen... en blijkbaar ook welke informatie onze overheid met ons deelt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties