Eindelijk! GroenLinks pleit voor legalisering productieproces XTC: 'Nederland moet de discussie openen'

Geen categoriedec 17 2018, 12:00
Nadat in de week van het Amsterdam Dance Event (ADE) drugsbusjes met gevaarlijke afvalstoffen werd gevonden, Arjen Lubach een reclamefilmpje maakte en de Twittergemeenschap debatteerde over de zin en onzin van de legalisering van XTC komt GroenLinks nu met het voorstel om het productieproces van deze drug te legaliseren. Normaal storten we graag een lading azijn over GroenLinks heen, maar in dit geval is het helemaal geen slecht plan van de Groenen, want de criminaliteit die is gerelateerd aan de productie moet worden gestopt. GroenLinks wil dat beperkende VN-verdragen inzake narcotica worden gewijzigd. Maar ook zonder een wijziging van dergelijke gedragen kan Nederland unilateraal besluiten om niet langer uitvoering te geven aan bepaalde aspecten daarvan.
Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg pleit voor de regulering van XTC in de Volkskrant: "De regering hoeft niet zelf de pillen te draaien, maar de overheid moet wel de regie willen nemen." Dat zijn geheel andere geluiden dan VVD-minister Grapperhaus liet horen, die Nederland in een 'total war on drugs' wil dompelen. XTC wordt volgens onderzoek gebruikt door zo'n 6% van de Nederlandse jongeren en onder studenten is het een bekend fenomeen. Dat er gezondheidsrisico's kleven aan het gebruik moge natuurlijk duidelijk zijn, maar dit geldt voor vrijwel alle genotsmiddelen, denk aan alcohol, marijuana en lachgas. Ook de burgemeester van Breda ziet wel iets in de plannen van Buitenweg: "Geef mij één argument waarom alcohol vrij verkrijgbaar is en xtc verboden moet zijn? Ik praat de deskundigen na. Die zeggen mij: xtc is minder schadelijk dan alcohol."
Die zijn er natuurlijk niet, behalve dan dat alcohol al duizenden jaren bestaat en dus historisch verankerd is in de cultuur. Voor XTC is dat minder, maar met de stijgende consumptie onder jongeren en het feit dat het taboe op het gebruik minder wordt maakt het voor de hand liggend dat de regering hier stappen in gaat zetten. Volgens het Trimbos instituut bestaat op feestjes nog amper een taboe op ‘onder invloed zijn’. De cultuur verandert en de wetgeving blijft weer hangen in de 20e eeuw. Tijd dus dat de plannen van GroenLinks serieus moeten worden genomen en een debat in de Tweede Kamer wordt georganiseerd. Volgens Buitenweg moet Nederland initiatief tonen en de discussie op internationaal niveau 'heropenen'. Met de legalisering van XTC-productie kan de overheid een antwoord bieden op de verregaande criminalisering en negatieve neveneffecten op mens en milieu.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten