Elf jaar lang zat hij in een rolstoel. Zie hoe hij dankzij een robotskelet zijn eerste stapjes weer zet

Elf jaar lang zat hij in een rolstoel. Zie hoe hij dankzij een robotskelet zijn eerste stapjes weer zet

Het is bijna een wonder.

Iemand die elf jaar lang in een rolstoel zit, en dan opeens weer kan lopen. Het klinkt als een wonder. Toch is dat precies wat Chris meemaakte. Hij woont in Engeland en zit al elf jaar in een rolstoel nadat hij een dwarslaesie kreeg bij een ongeluk.

Chris had nooit gedacht dat hij ooit nog zou kunnen lopen, en had zich neergelegd bij zijn leven als gehandicapte. Maar dankzij een nieuwe techniek heeft hij onlangs zijn eerste stappen in meer dan een decennium gezet. Een speciale techniek, een zogeheten exoskelet, helpt hem om zijn benen te bewegen. Dit is een soort robotapparaat dat als ondersteuning fungeert bij het lopen.

Het gaat stap voor stap, en er moeten twee fysiotherapeuten bij staan. Ook is deze techniek nog erg duur. Maar Chris laat wel zien wat voor fantastische resultaten zo'n exoskelet kan bereiken. De verwachting is dat op termijn deze techniek veel en veel goedkoper zal worden, waardoor veel meer mensen er gebruik van kunnen maken.

[video width="202" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/08/First-time-walking-for-11-years-in-EKSO-suit-360p.mp4"][/video]

Denk je eens in wat dat betekent voor mensen die door een ongeluk in een rolstoel belanden, of voor oudere mensen die slecht ter been zijn! Zien we in de toekomst robotskeletten in plaats van rolstoelen en rollators?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Technologie lopen rolstoel

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties