Emmanuel Macron wil de dienstplicht invoeren. Helaas ziet het leger daar helemaal niets in

Emmanuel Macron wil de dienstplicht invoeren. Helaas ziet het leger daar helemaal niets in

De Franse krijgsmacht heeft helemaal geen zin om een zootje ongeregeld een tijdlang onderdak te moeten geven.

De Franse president Emmanuel Macron heeft een leuk (ahem) idee: de dienstplicht opnieuw invoeren. Meneer gelooft dat dit een goede manier is om a) de jeugd discipline bij te brengen, b) ze patriottisch te maken, en c) om de krijgsmacht wat extra soldaten te bezorgen.

Helaas voor meneer de president is er één probleem: het leger ziet het absoluut niet zitten.

Het is niet onze rol om burgersoldaatjes op te leiden die nooit zullen vechten of weinig gemotiveerde jongeren op het rechte pad te krijgen’, klonk het vanuit militaire kringen in de krant Le Monde.

Er zijn heel veel redenen om tegen de dienstplicht te zijn -- het is feitelijk gewoon een vorm van gedwongen arbeid; slavernij, eigenlijk, omdat je geen keuze hebt maar het moet doen -- maar dit argument is vrijwel zeker het meest overtuigend voor Jan met de Pet (en voor Jan de Politicus). Moderne krijgsmachten zitten helemaal niet te wachten op 'jongeren' die 'gedisciplineerd' moeten worden. Het leger is geen opvoedingskamp, het is een instituut belast met de bescherming van het land. Soldaten hebben helemaal geen zin om babysitter te spelen voor hangjongeren. Sterker nog, ze weten maar al te goed dat, als ze dat wél moeten doen, de slagkracht van de krijgsmacht minder wordt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties