Eurocommissaris Timmermans vindt dat Nederland schepje bovenop klimaatbeleid moet doen: 'We moeten ons aanpassen'

Eurocommissaris Timmermans vindt dat Nederland schepje bovenop klimaatbeleid moet doen: 'We moeten ons aanpassen'

Frans Timmermans bij Nieuwsuur. Bron: Screenshot NOS-NTR.

Het prominente PvdA-lid én eurocommissaris Frans Timmermans vindt het Nederlandse klimaatbeleid nog te magertjes. Het nieuwe kabinet zal er een schepje bovenop moeten doen, vindt hij. Volgens de eurocommissaris "moeten we leren te leven binnen de grens die de natuur ons stelt: en dat kunnen we nog niet." Om dit te bereiken zal een nieuw kabinet meer moeten gaan investeren in klimaat, aldus Timmermans die vorig jaar nog op felle kritiek kon rekenen van FVD-leider Thierry Baudet vanwege zijn "Green Deal."

Volgens Timmermans gaan er op het gebied van klimaat een hoop zaken veranderen, ook voor Nederland. De Europese Unie heeft een Europese Klimaatwet aangenomen waardoor de klimaatdoelstellingen nu juridisch vaststaan, wat betekent dat ook Nederland meer zal moeten doen om de Europese doelstellingen te behalen. Bij Nieuwsuur praatte Timmermans over wat hij ziet als een noodzaak.

Over het akkoord is Timmermans vrij duidelijk: er gaat veel veranderen in de EU, ook voor Nederland: "De mensheid zal zich moeten aanpassen. Dat is een aanpassing die we denk ik nog nooit hebben gezien in de menselijke geschiedenis. We moeten leren te leven binnen de grens die de natuur ons stelt: en dat kunnen we nog niet."

Volgens de Brusselse bestuurder zal het nu niet meer blijven bij politieke beloftes van de Europese Comissie. Omdat de klimaatdoelstellingen nu wettelijk zijn verankerd, kan de EU lidstaten en bedrijven een duwtje in de goede richting geven. Timmermans zegt dat de wet mensen juist meer bij elkaar zal houden: "Met deze aanpak duwen we lidstaten, mensen en bedrijven tot het uiterste. Dan blijft het haalbaar, en dan hou je mensen er ook bij."

De klimaatwet, en de daarbij horende doelstellingen, geldt voor de EU als geheel. De Commissie kan lidstaten niet forceren om meer te doen dan nodig, maar indien nodig kan Timmermans juridische stappen tegen lidstaten die achterblijven zeten: "Maar waar landen heel erg op letten is dat er geen free riders zijn. Geen landen die achterop de bagagedrager gaan zitten zodat de ander harder moet gaan fietsen."

Nederland zal ongetwijfeld meer horen van de Europese Klimaatwet op Prinsjesdag, als het kabinet een nieuwe begroting moet presenteren voor het daaropvolgende jaar. Grote investeringen in groene beleidsdoelen, toegevoegd op last van Frans Timmermans en de Europese Commissie, zullen dan zichtbaar moeten zijn.

In juni vorig jaar leverde Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet al felle kritiek op de "groene plannen" van Timmermans. De redenering van Timmermans en co. noemde hij toen the broken window fallacy, wat inhoudt dat je net doet alsof je de welvaart hebt vermeerderd als je een ruit ingooit en daarna een nieuw glas erin zet. "Uiteindelijk ben je gewoon bezig geld weg te pissen," aldus Baudet toen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties