Filmpje! Rep. Ted Cruz vernedert censors Twitter en Facebook: 'is dit hatespeech, ja of nee!'

Filmpje! Rep. Ted Cruz vernedert censors Twitter en Facebook: 'is dit hatespeech, ja of nee!'

Dat Facebook en Twitter een verrijking voor het maatschappelijk debat zijn staat buiten kijf. Echter gaat het soms flink mis en dan zitten de hoge heren van de techbedrijven ineens in de Amerikaanse Senaat op het strafbankje. De techbedrijven bedienen zich namelijk van dubbele standaarden en censureren berichten die eigenlijk geen hate speech zijn.

Of de commissievergadering zou uitlopen op een vernedering voor de Amerikaanse Senaat of techbedrijven Twitter en Facebook was lange tijd onduidelijk. Echter toen rep. Ted Cruz het woord nam stond de uitkomst al vast. Ted Cruz is namelijk een slimme vent met principes. Hij mag dan wel rechts zijn, maar komt op voor de vrijheid van meningsuiting van iedereen.

Cruz maakt zich druk om de arbitraire censuur op de online platformen en houdt van diversiteit van ideeën. Hij wil bijvoorbeeld weten volgens welke standaarden en criteria de platformen meningen censureren en hanteerde een anekdote om te tonen dat het soms behoorlijk mis gaat.

Hij liet een Twitterbericht zien met een mening van wijlen moeder Theresa en vroeg de heren of dit hate speech betrof. Wat volgde was een oorverdovende stilte. Een vernedering. Een concreet antwoord bleef achterwege.

Had de democratische Elizabeth Warren op zijn stoeltje gezeten dan was het uitgelopen op een drama voor de Senatoren. Warren kennen we van de paniekerige onzinberichten dat 'sociale media een gevaar zijn voor de democratie', die ze ironisch genoeg plaatste op sociale media.

Een gevaar voor de democratie zijn de bedrijven dan ook niet, maar de uitspraken van Warren zijn geheel in lijn met de Nederlandse zusterpartij D66. Hier hebben we eenzelfde paniekerige Kajsa Ollongren (D66), die ook onzin uitkraamt.

Het punt van Cruz illustreert precies wat er mis gaat bij de sociale media platformen. 'Nepnieuws is niet het grote gevaar', maar het arbitrair verwijderen van berichten, die op geen enkele wijze kunnen worden uitgelegd als hate speech, is een gevaar voor de pluriformiteit van het debat.

Of het nu linkse of rechtse meningen zijn doet er niet toe.

Cruz vernederde de techbedrijven op onnavolgbare wijze. Het moge duidelijk zijn: de platformen hebben flink wat huiswerk te maken om te garanderen dat iedereen zijn mening kwijt kan, mits niet wordt opgeroepen tot geweld uiteraard.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties