Filmpje! Theo Hiddema (FVD) over nieuwe staatssecretaris Broekers-Knol: "ik houd mijn hart vast"

Geen categoriejun 19 2019, 17:00
Theo Hiddema (FVD) klinkt momenteel nog niet zo positief over de nieuwe staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. In gesprek met parlementair verslaggever Ernst Lissauer stelt Hiddema dat de Rijksoverheid creatief moet zijn en vindt hij de ambtenaren tot nu toe 'weinig ambitieus' als het gaat om het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers.
En behalve een mogelijk tekort aan ambitie maakt Hiddema zich ook zorgen. Hoe Hiddema denkt over de nieuwe staatssecretaris? "Ik houd mijn hart vast" zo laat de Fries weten. Het Kamerlid is nog niet zo enthousiast over Ankie Broekers-Knol (VVD).
Dat ligt waarschijnlijk niet alleen aan Knol, maar ook aan de problematiek waarmee ze te maken krijgt. Kern van het probleem bij het niet uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers is dat de Nederlandse overheid niet in staat is om vreemdelingen naar huis te sturen. Ten minste, omdat het erop lijkt dat men gewoon niet durft. Hiddema:

"De mensen gaan niet vrijwillig, omdat ze liever hier blijven. Daarom moet je ze, de criminele asielzoekers, individueel vervolgen en opsluiten. Dat kan op basis van de strafwet en die is al sinds 1886 al in werking hier. Maar men doet het tot op heden niet"

Ernst Lissauer noemt behalve de aanpak van uitgeprocedeerden ook gebruikmaken van sancties tegen de landen van herkomst. Denk bijvoorbeeld aan het intrekken van de landingsrechten van vliegtuigen afkomstig uit het land van herkomst, economische sancties, stopzetten van subsidies en ontwikkelingsgelden.
Dat zijn zeer scherpe maatregelen en FVD pleit al langere tijd voor zo'n stoere aanpak. Hoe kan het dan dat tot op heden nog nooit gebruik is gemaakt van dergelijke maatregelen?

"Te weinig creativiteit. Te weinig bezighouden met de ernst van de situatie en te weinig bereidheid om écht eens door te pakken"

Het wachten is op de eerste acties van de nieuwe staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD)...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten