GeenPeil, GeenIdee, GeenZetel

GeenPeil, GeenIdee, GeenZetel

De peiling van Maurice de Hond van vandaag valt ongetwijfeld een beetje tegen voor onze vrienden van GeenStijl. Hun partij, GeenPeil, krijgt namelijk geen enkele virtuele zetel van de bekendste peiler van Nederland.

Toen GeenPeil gelanceerd werd liet het campagneteam weten bijzonder ambitieus te zijn. Zo moet GeenPeil de grootste ledenpartij van het land worden. Als dat lukt heeft de partij natuurlijk automatisch al een paar zetels in handen.

Voorlopig lijkt het daar absoluut nog niet op. GeenPeil doet het namelijk zo belabberd in de peiling van De Hond dat de partij niet eens individueel genoemd wordt:

peilingen-11-12-2016

En wat valt op? Juist: VNL staat nog wél steeds op een zetel. Dat zal even slikken zijn voor Jan Dijkgraaf, Bart Nijman, en al die andere GeenPeilers: Jan Roos doet het beter dan de organisatie voor wie hij zich eerder dit jaar nog inzette.

Natuurlijk is dat niet eens zo gek. De meeste GeenPeilers (als in: mensen die het initiatief steunden) zijn tegen de EU, tégen geldverkwisting, tégen een grote overheid, en tégen onbeperkte immigratie. Met andere woorden: zij zijn gewoon vaak rechts. Als GeenPeil ook uitgesproken rechts was geweest stond de partij nu vrijwel zeker op een mooi aantal zetels. Dat dit niet zo is komt doordat GeenPeil behalve 'meer democratie!' volstrekt geen principes heeft. Geen principes, geen ideeën, geen zetels. Zo werkt dat in de politiek.

Wat de partij daaraan kan doen lijkt me vrij voor de hand liggend: zo snel mogelijk leden laten stemmen over een algemeen verkiezingsprogramma. Je kunt niet slechts 'wachten tot je in de Tweede Kamer zit.' Je moet mensen nú al laten weten waar je voor gaat pleiten als je erin komt. Mensen willen het risico immers niet nemen dat je zogenaamd rechts bent, maar dat na de verkiezingen een linkse meute het intern ineens overneemt en GeenPeil dus uitgesproken links wordt.

Zolang GeenPeil dat niet doet ben ik ervan overtuigd dat de partij geen kans op één zetel maakt, laat staan op vijf of meer.

Ondertussen is het enigszins opvallend dat GeenStijl helemaal niets over het lage zeteltal voor GeenPeil schrijft. Ik zie wel een stuk over de peiling zelf, maar GeenPeil wordt gek genoeg helemaal niet genoemd. Vreemd.

Dat was Jan Roos -- nu lijsttrekker van VNL, maar daarvoor werkzaam voor GeenStijl -- ook opgevallen. Tegen De Dagelijkse Standaard reageert hij op deze vreemde omissie:

Zonde dat het onzalige plan van GeenPeil om een partij te worden ook schade toebrengt aan GeenStijl. Waar de site bekend stond als kritisch op alles en iedereen zwijgen ze vandaag over het feit dat ze na hun introductie met veel bombarie geen één zetel bij Maurice de Hond hebben weten te bemachtigen. Dus hun onzinnige plan brengt niet de elite schade toe, maar henzelf.

Voorlopig kan niemand het daarmee oneens zijn.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties