Geert Wilders frontaal in de aanval tegen 'gillend haatpaleis' de Blauwe Moskee, eist directe sluiting

Geen categorieokt 22 2019, 15:00
Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) is allerminst blij met de nieuwe speakers van de Blauwe Moskee te Amsterdam, waardoor de omroepen vanuit de minaretten voor de islamitische gebedspauzes door de hele buurt herkenbaar zijn. Wilders, sowieso geen fan van de islam, eist dat het "gillende haatpaleis" per direct wordt gesloten en 'naar Saudi-Arabië verhuist'.
Wat de beweegredenen voor Geert Wilders moge zijn om de minaretten op de hak te nemen is natuurlijk reuze interessant, maar los daarvan is het de moeite waard om eens te analyseren wat die minaretten eigenlijk doen en waarom het raar is toe te staan dat de Blauwe Moskee enorme speakers plaatst. Goed, wat vind ik daar eigenlijk van?
Als we de gebedsomroepen van minaretten vergelijken met de christelijke tradities van het geluid van kerkklokken, dan zou menig persoon stellen dat dit 'hetzelfde is als minaretten', maar dat is niet het geval. Kerkklokken verspreiden namelijk geen boodschappen in talig handelen, zoals de moskee-omroepen dat wel zijn. In die zin zou je de omroep van een moskee het beste kunnen zien als een reclame-boodschap. Reclame voor het volgen van een bepaald religieus patroon.
Wanneer de minaretten de islamitische boodschappen de ether insturen dan is er geen ontkomen meer aan, als je in de buurt woont zul je de boodschap altijd horen of je het nu wilt of niet. Dat staat toch wel in schril contrast met de kerkklokken van de christelijke kerken en/of universiteiten, die verspreiden geen politieke en/of religieuze boodschappen zoals minaretten dat doen. Een kerkklok doet precies dat wat hij hoort te doen: de tijd weergeven en elk uur signaleren met een bel.
Zogezegd is de ophef rondom de nieuwe speakers van de Blauwe Moskee dus ook terecht. En neem eens het scenario wanneer ook commerciële organisaties speakers op hun vastgoed bevestigen en reclameboodschappen door de ether jagen en de gehele buurt lastig vallen met reclameboodschappen? Zie je het al voor je? Een Mediamarkt die haar reclame's met luid getoeter over een dorp verspreidt? Dat laatste is precies wat islamitische gemeenschappen wensen te doen met hun buren.
Netjes? Nee, allerminst. Zingende minaretten die religieuze boodschappen verkondigen horen gewoon niet bij Nederland.
Natuurlijk is de acceptatie van minarettenboodschappen een kwestie van gewenning, maar waar houdt het dan op? Horen we binnenkort politieke boodschappen van partijen verspreid via enorme speakers op het lokale hoofdkantoor van de PvdA? Wat een irritante chaos zou dat worden, zeg. Weghalen die speakers bij de Blauwe Moskee, plaats gewoon speciaal ontwikkelde islamitische klokken, maar val anderen niet lastig met reclameboodschappen voor een religie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten