Grenzen dicht voor haatdominee Steven Anderson: "Iedere homoseksueel moet sterven"

Geen categoriemei 01 2019, 19:00
De Amerikaanse dominee Steven Anderson, die in toespraken meermaals opriep om homoseksuelen te executeren, mag Nederland niet in. Dit heeft VVD-staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid laten weten. Een juist besluit, want lieden die onder de vlag van het christendom oproepen tot het doden van andere mensen zijn niet alleen géén christen, maar gewoon niet welkom in ons land.
Grenzen dicht dus! De 'dominee' heeft het overduidelijk niet op homoseksuelen. Zo heeft Anderson het volgende gezegd:

"Iedereen die niet heteroseksueel is moet sterven"

En

"Homoseksuelen moeten zichzelf doden"

Dit zijn geen incidentele 'slip of the tongues' van Anderson, die overduidelijk een beetje anders is. Zo zijn er beelden van de homofobe mafklapper te zien waarop hij als jongeman al homohaat vanaf de kansel predikte. En twintig jaar later gaat hij daar gewoon mee verder. Het is overduidelijk een patroon.
Staatssecretaris Harbers heeft daarom besloten om deze intimidaties niet binnen Nederland te willen faciliteren. Omwille van de veiligheid, maar ook het fatsoen, zo lezen we op de website van Trouw.
Ook de grefo-conservatie politieke partij SGP neemt afstand van de man. SGP-leiders zetten enige tijd geleden nog hun handtekening onder de omstreden Nashvilleverklaring. Als we de teksten van die verklaring met de uitspraken van Anderson vergelijken dan begrijpen we direct waarom de SGP in dit geval afwijzend staat tegenover Anderson. Zijn uitspraken kunnen gewoon niet door de beugel. Terwijl de Nashvilleverklaring wellicht pittig is, maar niet over het randje gaat en niet oproept tot geweld.
In het geval van Anderson is dat dus heel anders. Goed besluit van Mark Harbers, maar ook netjes van de SGP om dit voorstel te steunen. Ze kunnen natuurlijk niet anders, maar goed, je weet maar nooit. Volgens Trouw is het een unicum dat haatpredikers worden geweigerd. Het gebeurt namelijk niet zo vaak:

"Een inreisverbod kan de overheid vooraf opleggen als een prediker een gevaar wordt geacht voor de openbare orde. Of dat in het geval van Steven Anderson zo is, wordt nog onderzocht. Het gaat erom wat hij precies heeft gezegd, en hoe gevaarlijk dat is."

In dit geval een juist besluit, zo dunkt me.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten