Held van de week: Vliegveldmedewerker die op Zaventem talloze levens redde

Held van de week: Vliegveldmedewerker die op Zaventem talloze levens redde

Deze man stelde het belang van anderen, en hun levens, vóór zijn eigen leven.

Dinsdagochtend vond de volgende aanslag in een reeks aanslagen die Europa terroriseert, plaats. Maar dat de vreselijkste soort gebeurtenissen ook het beste in mensen naar boven kan brengen, werd hierdoor wel weer duidelijk.

Het was totale chaos nadat kort na elkaar twee bommen ontploften in de vertrekhal van vliegveld Zaventem, nabij Brussel. Er was sprake van rookontwikkeling, en delen van het gebouw waren niet meer stabiel. Er kwamen niet alleen vele mensen om, maar het aantal gewonden was ook erg hoog. In zo'n situatie probeer je uiteraard zo snel mogelijk weg te komen van de plek des onheils, want uiteindelijk wil niemand het slachtoffer worden van de welbekende intolerante haatbaarden. Maar niet Alphonse Lyoura, die niet direct maakte dat hij wegkwam.

Volgens ooggetuigen gedroeg Alphonse zich als een ware held dinsdagochtend. Vele gewonden hadden ledematen verloren, en konden niet meer op eigen kracht vluchten. Dit moet ongetwijfeld een nachtmerrie zijn geweest voor deze mensen: je hebt het vooralsnog overleefd, maar je kunt niet wegkomen en bent geheel overgeleverd aan wat er nog komen zal. Gelukkig voor vele van deze mensen was Alphonse daar om hen te helpen: hij bleef met gevaar voor eigen leven in de hal, en probeerde zoveel mogelijk gewonden weg te slepen naar veiligere plekken in en rondom het gebouw. Normaal gesproken sleept Alphonse met baggage op het vliegveld, waardoor hij gelukkig voor deze mensen aardig wat spierkracht had ontwikkeld om hen te kunnen helpen. Onderstaande foto toont hem met één van de gewonden:

[caption id="attachment_134313" align="aligncenter" width="700"]Alphonse met één van de vele gewonden. Foto: Independent Alphonse met één van de vele gewonden. Foto: Independent[/caption]

Uiteindelijk heeft hij, naar eigen zeggen, zo'n zes á zeven mensen weggedragen. Maar hij heeft meer gedaan dan ze alleen weggedragen: hij heeft hen waarschijnlijk het leven gered.

Het blijft triest dat dit soort dingen gebeuren, en ik zou willen dat het een werkdag als alle anderen zou zijn geworden voor Alphonse en zijn collega's. Maar als er dan toch zoiets gruwelijks gebeurt, dan mag de wereld dankbaar zijn dat er nog mensen zoals Alphonse bestaan. Bedankt, Alphonse!

[caption id="attachment_134314" align="aligncenter" width="600"]Alphonse Lyoura. Foto: Independent Alphonse Lyoura. Foto: Independent[/caption]

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties