Helaas Kiwi's: toch geen nieuwe vlag voor Nieuw-Zeeland

Helaas Kiwi's: toch geen nieuwe vlag voor Nieuw-Zeeland

Het is afgelopen met de discussie: Nieuw-Zeeland krijgt toch geen nieuwe vlag, en dat is best jammer.

Stel je eens voor: Mark Rutte brengt een bezoekje aan de Verenigde Staten, en houdt daar samen met de bewoner van het Witte Huis een persconferentie om één en ander toe te lichten. Nadat hij zijn praatje heeft gedaan, draait hij zich om en kijkt hij naar de Nederlandse vlag die achter hem staat. Maar dan valt de premier iets op: is dat wel onze vlag? De kleur van het blauw lijkt wel erg licht, en warempel.. dit is niet de vlag van Nederland, maar die van Luxemburg!

Het lijkt een raar scenario, en dat is het in het geval van Nederland ook. Maar stel nou dat de Nederlandse vlag echt steeds verwisseld werd met die van Luxemburg of, als je hem een kwartslag draait, met die van Frankrijk. Daar zou Rutte stiekem toch best van balen. Iemand die dit daadwerkelijk regelmatig meemaakt en zijn frustratie niet voor zich houdt, is de premier van Nieuw-Zeeland, John Key. Hij heeft vaak genoeg een Australische vlag voorgeschoteld gekregen tijdens bezoeken in andere landen, en laten we wel wezen: de vlaggen lijken ook wel erg op elkaar. Oordeel zelf maar: zie jij het verschil?

Kiwi_2

Kiwi_3

De eerste vlag is van Nieuw-Zeeland, en de tweede van Australië. Best lastig toch? Key was het in ieder geval zat om steeds voor een Australiër aangezien te worden, en stelde dus voor een geheel nieuwe vlag voor zijn land in te voeren. De vraag was alleen: welke? Maandenlang mochten de eilandbewoners ontwerpen insturen, waaruit uiteindelijk het beste ontwerp zou worden gekozen. Niet iedereen nam dit echter al te serieus. Er zaten nogal wat hilarische 'voorstellen' tussen:

Kiwi_5

Uiteindelijk kreeg een iets serieuzer ontwerp toch de meeste stemmen. Maar toen was men er nog niet! Deze nieuwe vlag moest het namelijk in een stemming opnemen tegen de oude vlag. Een meerderheid van de bevolking moet het namelijk eens zijn met het veranderen van de vlag, voordat dit ook daadwerkelijk kan gebeuren. Dit is de vlag die de oude had kunnen vervangen:

Kiwi_4

Een mooi ontwerp, waarbij een deel van de oude vlag wel behouden bleef, maar er toch een typisch element van het land, de varen, toegevoegd was. Eigenlijk wilde men eerst voor een zwarte achtergrond gaan, maar die versie leek volgens de betreffende commissie teveel op de ISIS-vlag. En dat willen we natuurlijk niet hebben.

Maar helaas voor Key ziet het er niet best uit. Volgens de exit-polls stemt een meerderheid van de Kiwi's, de bewoners van Nieuw-Zeeland, voor het behouden van de oude vlag. Kennelijk wordt er toch meer waarde gehecht aan een stukje historie dan aan het afzetten van het eiland tegenover hun grote buurman Australië. En dat betekent dat de premier het toch af en toe zal moeten doen met een Down-Undervlag op persconferenties. Een klein voordeel: door de publiciteit die deze wedstrijd wereldwijd heeft opgeleverd, zullen misschien net wat meer mensen de vlaggen uit elkaar kunnen houden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties