Het Kabinet zet vol in op identiteitspolitiek: laat onderzoek doen naar diversiteit en inclusiviteit

Geen categoriejun 29 2018, 20:00
Het is soms zo vermoeiend. Hoe vaak moet men nog dingen uitleggen, terwijl het al overduidelijk is wat er aan de hand is. Het Kabinet wil de SER onderzoek laten doen naar diversiteit en inclusiviteit. Hierdoor zet het dus volop in op identiteitspolitiek en lijkt D66 het er toch doorgedrukt te hebben. Tenminste, ik kan er niet anders dan van uitgaan dat het van D66 komt, want van de rest kan ik het mij niet voorstellen.

Het huidige tempo waarmee gender en culturele diversiteit naar en in de top toenemen ligt veel te laag. Het kabinet overweegt stevige maatregelen als er geen betere doorstroom van vrouwen naar de top is bereikt in 2019. Ook de arbeidsmarktpositie van medewerkers met een migratieachtergrond is nauwelijks verbeterd, terwijl er een groeiend aantal openstaande vacatures is. Voor beide vormen van diversiteit naar en in de top wil het kabinet graag advies van de SER.

Diversiteit is belangrijk vanuit het perspectief van sociale rechtvaardigheid omdat het talent van iedereen zo goed mogelijk tot zijn recht moet kunnen komen. Daarnaast laat onderzoek zien dat diversiteit in organisaties een positief effect kan hebben op de mate van innovatie en de prestaties op de lange termijn. Diversiteit in de top zorgt bovendien voor waardevolle rolmodellen. Desondanks zijn veel bedrijven in Nederland nog weinig divers, met name in de top.

Het gaat nu dus ook daadwerkelijk overheidsbeleid worden en krijgt D66 dus veel meer macht als het gaat om identiteitspolitiek en genderpolitiek. Het is zonde, want het is de vraag of er ook daadwerkelijk wat gaat veranderen en of er Scandinavische toestanden hier gaan ontstaan.
In plaats van een organisch verloop wordt het er naar binnen gedrukt. Geforceerd beleid als het gaat om dit soort sociale fenomenen werken niet, omdat het tegen de menselijke natuur ingaat. Het zal het tegenovergestelde effect hebben. Dat kan ik u verzekeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten