Het lot van de democratie en opkomst FVD zijn innig met elkaar vervlochten

Het lot van de democratie en opkomst FVD zijn innig met elkaar vervlochten

Het lot van de democratie ligt sinds de verkiezingsuitslag van de Provinciale Statenverkiezingen een beetje in handen van Forum voor Democratie. En de partij moet nu aan de slag met democratische vernieuwing en de adviezen van staatscommissie Remkes. Een grote verantwoordelijkheid en hoofdredacteur Tim Engelbart schreef eerder al: 'maak er geen puinhoop van'.

Kiezers van FVD zijn veelal ontevreden over de werking van de politiek. Het zijn kiezers die de spelletje waaraan CDA, VVD en D66 zich bezondigen doorzien. Het zijn de kiezers die begrijpen dat een nationale democratie bestaat om de nationale belangen te behartigen. Het zijn de kiezers die de gevestigde partijen niet altijd vertrouwen. En kiezers op zoek zijn 'naar verandering'. Kiezers die willen bouwen.

De belofte van FVD is om dezekiezers die zijn afgehaakt opnieuw te betrekken in het parlementaire proces. Om hen te vertegenwoordigen, om hun zorgen serieus te nemen. Dat is niet alleen noodzakelijk voor de partij om verder electoraal succes te behalen maar ook om maatschappelijke steun voor de democratie veilig te stellen.

De uiteindelijke belofte van de partij op staatkundig niveau is de visie op 'democratische vernieuwing'. Die belofte moet ingelost worden anders verliezen kiezers het vertrouwen. Als we het rapport van staatscommissie Remkes serieus nemen dan kan de parlementaire democratie zich dit niet permitteren. En Baudet evenmin.

Het succes van Baudet en het vertrouwen in de democratie zijn met elkaar vervlochten. Gelukkig voor FVD zijn de adviezen van de staatscommissie in grote lijnen hetzelfde als de visie van de partij. Zoals bijvoorbeeld het invoeren van een bindend referendum.

Het rapport Remkes is dan ook een soort van anker. Het anker van de FVD-renaissancevloot. Als de partij vergeet het Remkes-anker op het juiste moment uit te werpen dan volgt mogelijk muiterij aan boord van de vloot. Dan vaart men wel verder, maar zonder koers te zetten richting deze belangrijke belofte. De partij heet niet voor niets Forum voor Democratie.

En de variabele tijd is hierin van groot belang. Er komt een tijd dat de belofte moet worden ingelost. Anders gaan andere partijen er met het Remkes-anker vandoor! En zullen ze het Remkes-anker tegen FVD gebruiken. Binnen andere partijen wordt veelvuldig over het rapport gesproken.

Het vertrouwen van de kiezer in de democratie hangt dus samen met de opkomst van Baudet. En het vertrouwen in de democratie hangt deels af van hoe uitvoer wordt gegeven aan de adviezen van Remkes. Afwachten dus en hopen dat het goed komt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties