Houwers verpest VVD-verkiezingsoverwinning: steelt zetel van de liberalen

Geen categoriemrt 19 2015, 14:36
Nou, die overwinningsvreugde was maar van korte duur. Amper 12 uur na de verkiezingsoverwinning van de VVD raken de liberalen al een Kamerzetel kwijt. Houwers splitst zich af.
Amper nog bekomen van het feit dat de VVD anno 2015 in staat blijkt weer de grootste partij van Nederland te kunnen worden, kunnen de liberalen alle slingers en balonnen wederom opbergen: de Tweedekamerfractie raakt een zetel kwijt.
Dat zit zo: afgelopen maand stapte Mark Verheijen op, vanwege omkopingen, corruptie, fraude en meer van dat soort weinig fraaie zaken. Daarmee kwam er een zetel beschikbaar, die toen terechtkwam bij Johan Houwers, omdat hij de hoogstgenoteerde VVD'er was op de kieslijst van september 2012. Helaas voor Houwers had fractievoorzitter Halbe Zijlstra al in ongemeen harde woorden gezegd dat Houwers zijn frauderende gezicht niet meer hoeft te laten zien.
Helaas voor Zijlstra en de VVD denkt Johan Houwers zelf daar anders over:
Houwers heeft nu besloten de vrijgekomen zetel van het opgestapte Kamerlid Verheijen toch op te eisen en alleen verder te gaan. [...]
Hij neemt zijn plek in de Kamer dus weer in en gaat door als zelfstandig lid. Hij zegt zich bij geen enkele partij aan te sluiten, 'maar in hart en nieren blijf ik een liberaal'. Zijlstra noemt de actie zetelroof. Hij stelt dat Houwers zal worden geroyeerd als VVD-Kamerlid.
Rutte II blijft daardoor in de Tweede Kamer achter met maar 76 zetels; de kleinst mogelijke minderheid. Eerder liepen bij de PvdA immers ook al de beruchte 'Turkse parlementariërs' Kuzu en Öztürk weg. Alhoewel dat - zeker met de 'constructieve drie' SGP, CU en D66 - ruim genoeg is om verder te gaan, is dit toch wel een flinke PR-faal voor de VVD en het kabinet.
Op een uiterst ongelegen moment, want net nu de VVD weer de jas van een overwinnaar wil aantrekken, staat de partij er weer fraai op als schip vol muitende matrozen. Er hoeft er nog maar één te zijn om het kabinet mogelijk ten val te brengen.
Verwacht van de eenmansfractie Houwers overigens niet veel. De man neemt de zetel alleen maar in om te graaien, en niemand zal met hem willen samenwerken vanwege diens bezoedelde verleden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten